Időszerű a kéményseprési szokások megújítása

. .

Immár két éve működnek új szabályozók a kéményseprőiparban. Azóta magányszemélyek számára a kéményseprés ingyenes és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági égéstermék-elvezetők rendszeres felülvizsgálatát az ország tizenhét megyéjében. A katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők jelentős erőfeszítéseket vállalnak az otthon bekövetkező szén-monoxid-visszaáramlás balesetek és a kéménytüzek megelőzése érdekében. Most országjáró tájékoztatási programba kezdtek, hogy kialakítsák azokat az új, szabálykövető attitűdöket, melyek a felelősségtudat erősítésével hozzájárulnak a hazai kéményseprési kultúra kívánatos irányú fejlődéséhez.

A tűzoltói beavatkozásokról folyamatosan gyűjtött statisztikai adatok alapján 2011-2016 között országos átlagban minden negyedik tűzeset és a szén-monoxid-mérgezéses balesetek jelentős része visszavezethető volt az égéstermék-elvezetők, kéménybekötések és tüzelőberendezések valamilyen meghibásodására vagy a kéménykotrás elmaradására. Az ilyen esetek megelőzését célozták azok a kéményseprésre vonatkozó új szabályzók, amelyek jelentősen átalakították a kéményseprőipari tevékenységet ellátók felelősségét. Ez a felelősség pedig már a magánszemélyekre is kiterjed, hiszen év eleje óta az egylakásos ingatlanokban élőknek kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonaikat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente.

A kéményseprőipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme, a vagyonbiztonság, az energiahatékonyság, valamint a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelme érdekében kéményseprő szakembereink országjáró tájékoztatásba kezdtek. Az augusztusban induló kéményseprő roadshow öt hétvégén át tart. A nyárvégi és a városi rendezvényekhez kapcsolódóan kitelepített „kéményseprő-sátorban” kötetlenül lehet tájékozódni, beszélgetni a kéményseprésre vonatkozó szabályzókról a szolgáltatás igényléséről és az időpont-egyeztetés menetéről, a biztonságos kéményhasználatról, valamint a kéményseprést érintő legfontosabb tudnivalóiról. A kéményseprőmesterek szórólapok, tablók tájékoztató kisfilmek és más szemléltető eszközök segítségével mutatják be, mit lehet és ajánlott tenni kéményhasználatból eredő balesetek elkerülése és megelőzése érdekében.

Helyszínek:


Fotó: Kissné Papp Timea - BM OKF GEK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap