Gratulálunk a legerősebb és legkitartóbb tűzoltóknak

. .

Először adott otthont a Vas megyei Bük település a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű nemzetközi viadalának, a Toughest Firefighter Alive (TFA) versenynek, augusztus 24-25-én. Magyar, román, német, szlovén, szlovák, osztrák és lengyel tűzoltók kezdték meg a nem mindennapi erőpróbát, amelyet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület rendezett. Az eseményt kísérő kitelepülők között a kéményseprőipari szervezet is megjelent.

A versenyzőket dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató és dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere köszöntötte. Méltatták a rendezvény helyszínéül szolgáló gyógyfürdőt, a szervezőbizottság munkáját és a támogató szervezeteket.

Az idei sportbajnokságon csaknem százhetven hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltó állt rajthoz három korcsoportban. A két nap során hat-hat próbát teljesítettek a versenyzők a városi fürdő bejárata előtti parkolókban felépített pályán. Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak egy tizenkilenc kilogramm összsúlyú tömlőt kellett egy állványzatra felvinniük a vállukon és ott tárolóba helyezniük. Ezt követően két tekercstömlőt húztak fel egy kötél segítségével, majd kalapácsütésekkel juttattak el egy fém gerendát másfél méter távolságra. Ezután negyvenkét méteres szlalompálya következett. Az ötödik összetett akadálynál egy vízzel teli tömlőt cipeltek húsz méteren át, amíg a sugárcső átért a lengőajtón, ahol a megnyitott vízzel eltalálták az imitált tüzet, végül egy nyolcvan kilogrammos bábut hátukra véve értek célba. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kell teljesíteniük.

A versenyzők tehát embert próbáló, nem mindennapi kitartásukról adnak számot már az első nap során, de a látványos megmérettetés újabb feladatokkal folytatódott augusztus 25-én, szombaton is. A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása az összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. Volt, aki mosolyogva, mások a fáradtságtól eltorzult arccal tették ezt meg.

A rendezvényt a helybéliek és a fürdővárosban pihenők élénk érdeklődése övezte. A versenyzők őszinte és szerető szurkolótábort kaptak Bükön. Ugyanígy a kéményseprők, akik nyárvégi roadshowjuk harmadik állomásaként tájékoztatták az esemény közönségét a kéményseprés szabályairól és az égéstermék-elvezetők ingyenes ellenőrzésének és tisztításának feltételeiről, és a kéményseprők házhoz hívásának lehetőségeiről.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alatti férfiak kategóriájában Bereza Rafal, Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét az ugyancsak lengyel Zdzieblo Marcin, a negyven fölöttiekét pedig Barta László, a III. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte. A női indulók között a harminc évnél fiatalabbak között Pál Katalin, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indulója szerezte meg az első helyet, míg harminc és negyven év közöttiek viadalában dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület versenyzője bizonyult a legjobbnak. 
A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Handzsuj Mihály, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsokság tűzoltója, a létesítményi és önkéntesek kategóriájában ifj. Bodó László, a KÖTÉL Egyesület versenyzője nyerte el.

A versenyt lezáró ünnepségen dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője, Vietorisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM OKF megbízott humánszolgálat-vezetője, Berecz György tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ igazgatója, továbbá dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Vincze Tibor, az „Őrizd a Lángot” Alapítvány elnöke és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a szombathelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is részt vett.

Záróbeszédében Berecz György egyebek mellett a tíz évvel ezelőtti indulást idézte vissza és megköszönte a versenyzést azoknak is, akik díjak nélkül térhettek haza. Méltatta azt a bámulatos teljesítményt, fizikai állóképességet, a kitartást, a bravúros küzdeni akarást és koncentrációt, ami mind kifejeződött a győztesek és helyezettek eredményeiben.


Fotó: Balogh Eszter és Egyed László - Vas MKI, és Kabai Tamás - BM OKF GEK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap