Csizmát és sisakot húztak a hagyományőrzők Marcaliban

. .

A XI. Tűzoltó Hagyományőrző Kocsifecskendő verseny indulói elődeikhez hasonlóan védőruha híján ingben és hímzett nadrágban vágtak neki a „tűzoltásnak”. A hivatásos és önkéntes tűzoltók versenyét Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Az alkalmat megragadva, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete is kitelepült, hogy tanácsokkal segítse az esemény közönségét.

Ismét a Marcali Városi Fürdő adott otthont a Tűzoltó Hagyományőrző Kocsifecskendő Versenynek, amelyre Somogy megye 11 településéről érkeztek a tűzoltó-hagyományok lelkes követői. Hivatásos és önkéntes tűzoltók egyaránt megmérettettek a látványos rendezvényen, amely alkalmat teremtett arra, hogy barátságos, nyílt és közvetlen kapcsolatba lépjenek egymással hivatásosok és civilek. A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete is kitelepült, hogy tanácsokkal segítse az esemény közönségét.

A versengő csapatoknak ez alakommal is kijutott a próbatételekből. Először egy füsttel teli sátorból kellett kimenteniük az életnagyságú „áldozatot”, majd összehangolt csapatként átkelni egy képzeletbeli mocsáron. Így jutottak el a kocsifecskendőig, ahonnét vízsugarat szereltek, feltöltöttek két vödröt és azokat egy létra két végére akasztva egyensúlyoztak a célig. Összhang hiányában már a pálya első részében értékes másodperceket vesztettek a csapatok, hiszen a mocsárjárásban egymásra voltak utalva a versenyzők. A kúszófolyosóba a legfürgébbek már úgy vetődtek be, hogy a kezükben lévő vödörből a víz megkönnyítse a következő tűzoltó „átcsúszását”. Ezt követően a versenyzők erejére volt szükség a traktorgumi gurításához, majd a végső próbatételnél a víz magasba juttatásához és a vödör megtöltéséhez már ügyeskedni, taktikázni kellett - a gyors „tűzoltás” ezúttal nem bizonyult megfelelő lépésnek. Az esemény hangulatát fokozta, hogy a csapatok egy része XIX-XX. század fordulóján használatos tűzoltó egyenruhába öltözve teljesítették a feladatokat.

A dobogó legfelső fokára Vése önkéntes tűzoltói állhattak. Az izgalmakban bővelkedő verseny második és harmadik helyezéséről pontegyenlőség miatt kapocspárkulcs célba dobásával döntöttek, így végül a kaposvári hivatásos tűzoltók érdemelték ki az előkelő második helyet, az öreglaki önkéntesek pedig harmadikként zárták a napot. Az eredményhirdetésen a házigazda Greffer József tűzoltó ezredes, a Marcali Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Jobbágy István nyugállományú tűzoltó alezredes, a Somogyi Tűzoltó Hagyományőrző Egyesület elnöke gratulált a versenycsapatoknak.


Fotó: Marcali KvK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap