Bemutatkozás aloldal fejlécképe

Bemutatkozás

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet kiemelt fontosságú feladatot ellátó, önállóan működő és gazdálkodó rendvédelmi szerve.

A szervezet feladatai közé tartozik a katasztrófavédelmi szervek központosított illetményszámfejtési feladatainak elvégzése, a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ teljeskörű, valamint a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyes gazdasági, gazdálkodási feladatainak ellátása, továbbá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi logisztikai támogatásának biztosítása: anyagi- és technikai biztosítás, gépjármű-üzemeltetés, valamint informatikai-távközlési feladatok ellátása.
A központ 2013 óta koordinálja az országos szúnyoggyérítési programot. Feladatai 2016. július elsejével tovább bővültek a kéményseprőipari tevékenység megszervezésével és a közfeladat országos szintű ellátásával. 

Kiemelt fontossággal bír az országos rendeltetésű katasztrófakészletek raktározása, szállítása és üzemeltetése. A GEK biztosítja a HUNOR Hivatásos Mentőszervezet eszközeinek folyamatos szinten tartását és működőképességének logisztikai hátterét is. A BM OKF Gazdasági Ellátó Központ végzi az egyes katasztrófavédelmi ingatlanok, a polgári védelmi objektumok, továbbá a rendvédelmi dolgozók elhelyezését szolgáló belügyi rendeltetésű lakás- és szálló ingatlanok fenntartási és üzemeltetési, karbantartási és felújítási feladatait. Balatonföldváron működteti a Jogar Továbbképző Központot és Hotelt, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Kiképző Központ és Raktárbázist.

A GEK a nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás és segítségkérés keretében részt vesz az adományozás és segélykezelési háttérintézkedések elvégzésében, és támogatja a folyamatban lévő hazai és nemzetközi projektek lebonyolítását is. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap