Érdeklődők körében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kéményseprők

. .

Szeptember elsején, szombaton a Szolnok Napja rendezvény szabadtéri forgatagában a megye kéményseprőivel is találkoztak és beszélgettek a városnapi eseményre látogatók. Szolnok, a kéményseprők roadshowjának negyedik állomása volt.

A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-én nyílt meg, e történelmi dátum előtt tiszteleg a város és rendezi meg évről évre Szolnok Napját. Az augusztus 26. és szeptember 2. között zajló eseménysorozaton a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget, valamint ünnepélyes keretek között adják át a város legrangosabb elismeréseit is: az Ezüst Pelikán díjat és a Szolnok Díszpolgára címet, valamint idén első alkalommal a Gróf Szapáry Gyula gazdasági díjat is.

A Szolnok Napi Forgatag és a Civil Kavalkád, a város szabadtéri civil kulturális fesztiválja kora reggeltől késő estig kínált programokat sokféle műfajban. A rendezvényen hagyomány a tematikus utcák sora, így a Szapáry úton, a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoztak be. Itt „vertek” sátrat a katasztrófavédelem megyei kéményseprői is.

A jász-nagykun-szolnokiak látható kíváncsisággal fogadták mestereinket. Figyelmesen nézegették az otthoni szén-monoxid-mérgezés balesetek kialakulását bemutató házmodellt, érdeklődéssel vették kezükbe a kéményseprés különböző eszközeit, a hagyományos szerszámoktól a legmodernebb műszerekig. Ide érkezett egy fiatal anyuka, aki kéménysepréssel kapcsolatos szórólapot kért, miközben kisfia élvezettel próbálgatta az interaktív játékokat. Egy középkorú férfi a kémények beüzemeléséről és a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekre vonatkozó szabályzókról érdeklődött Szalai László kéményseprőmestertől, míg Simon Ottó mester az időpont-egyeztetésről, a kéményseprők házhoz hívásáról adott tájékoztatást egy másik csoportnak. A szolnoki esemény a kéményseprők tájékoztató roadshowjának negyedik állomása volt. 


Fotó: Hemrik Krisztina - BM OKF GEK Jász-Nagykun-Szolnok MECS


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap