Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Lezárult a központi szúnyoggyérítés 2023. szeptember 18.

A tavalyi aszályos, csekélyebb szúnyogártalommal érintett év után az idei szezon különösen sok munkát adott a szakembereknek. A korábbi évekhez képest nagyobb területen zajlott biológiai lárvagyérítés, a légi és földi technológiák alkalmazásával végzett kezelések már április első hetében elkezdődtek. A szúnyoglárvákat elpusztító biológiai készítményt a Balatonnál, a Velencei- és Tisza-tónál, valamint a jelentősebb folyók mentén, összesen 36 270 hektárnyi területen alkalmazták.

Ritka, mint a fehér holló: fél évszázad egy szakmában 2023. szeptember 12.

Rohanó és folyton változó világunkban már ritkaságnak számít, ha valaki egyhuzamban legalább 10 évet eltölt egy munkahelyen. Erre a felvetésre kiváló ellenpélda Primász József, aki 1973 szeptemberétől kezdve kereken 50 évig dolgozott kéményseprőként, ez idő alatt pedig óriási rutinra és tudásra tett szert.

Csalók adják ki magukat kéményseprőknek! 2023. szeptember 07.

Ismét megjelentek olyan csalók, akik megtévesztő módon a BM Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóság Gazdaság Ellátó Központ, kéményseprőipari szerv, alvállalkozóinak adják ki magukat és gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve, bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel kéményellenőrzési szolgáltatásaikat.

Kilenc vármegyében és a fővárosban is gyérítik a szúnyogokat 2023. augusztus 28.

A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés, a kezeléseket földi úton, a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel.

Áradások után kiterjedt szúnyoggyérítés 2023. augusztus 21.

Átlagos években főként a tavasz végén, nyár elején van szükség a csípőszúnyogok elleni erőteljes védekezésre a folyók áradása miatt. Idén a tavaszi áradások után a csapadékos nyár is sok munkát adott a szakembereknek, számos térségben visszatérően jelentős szúnyogártalommal kellett megküzdeni. Augusztus elején a Dráva, a Mura és a Rába folyón elhúzódó, jelentős áradás volt, míg a Duna mentén és a Sajó térségében kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Az államalapítást ünnepelte a Belügyminisztérium és a főigazgatóság 2023. augusztus 17.

Délelőtt a Belügyminisztériumban, délután pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartottak ünnepséget augusztus huszadika, az államalapítás és Szent István király ünnepe tiszteletére. A főigazgatóság rendezvényén adták át a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díját is.

Hat vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés 2023. augusztus 14.

A héten 68 településen és Budapest XXI. kerületében lépnek fel a vérszívók ellen. Csongrád-Csanád megye több településén és a Tisza-tónál lehet majd a gyérítést végző járművekkel találkozni. Kaposváron a múlt héten elmaradt kivitelezést pótolják.

Magyar segélyszállítmány indul Szlovéniába 2023. augusztus 11.

Árvízi védekezéshez szükséges eszközöket küld a magyar katasztrófavédelem Szlovéniába, miután az árvíz sújtotta ország elfogadta a magyar felajánlást.

Segítség felajánlása Szlovéniának 2023. augusztus 10.

Magyarország ismét segítő kezet nyújt az árvíz sújtotta Szlovéniának. A magyar katasztrófavédelem búvárcsapatot, szivattyúkat, munkagépeket és az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket ajánlott szomszédjának.

Az árhullám a szúnyoggyérítési programot is érinti 2023. augusztus 07.

Az árhullám miatt a Duna és a Dráva mentén erre a hétre tervezett szúnyoggyérítés elmarad. Ezekre a kezelésekre várhatóan az ár levonulását követően lesz szükség.

Ismét részt vettek a kéményseprők az MCC feszten 2023. július 31.

Harmadik alkalommal rendezték meg Esztergom belvárosában a Mathias Corvinus Collegium fesztiválját, az MCC Fesztet. A tehetséges fiatalokat támogató eseményen részt vettek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaság Ellátó Központ kéményseprői is, akik a szakmát népszerűsítették a július 27. és július 29. között zajló rendezvényen.

Kilenc vármegyében lesz szúnyoggyérítés 2023. július 31.

A héten Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Vas és Zala vármegyében, összesen 274 településen, 59 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. A Szigetközben, Komárom térségében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Vas vármegye számos településén avatkoznak be a szakemberek, akik emellett pótolják az előző heti szeles időjárás miatt Szolnok térségében és Zala vármegyében elmaradt munkákat.

Mérséklődik a szúnyogártalom, Budapesten és 231 településen lesz gyérítés 2023. július 24.

Tíz vármegye 231 településén és 7 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés a héten. Budapesten a III., IV., XI., XIII., XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen, a főváros mellett Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Zala vármegyékben lesz szúnyoggyérítés.

Enyhül a szúnyogártalom, hat vármegyében lesz gyérítés 2023. július 17.

A héten Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében lesz szúnyoggyérítés 41 ezer hektáron. Összesen 176 településen lehet majd találkozni a földi permetezést végző járművekkel a késő esti, éjszakai órákban.

Kétszázhatvan településen, hetvenötezer hektáron gyérítik a szúnyogokat 2023. július 10.

A csapadékosabb időjárás miatt idén a tavalyinál erősebb a szúnyogártalom, a lárvák elleni biológiai védekezés április elején megkezdődött, május eleje óta pedig folyamatosak a kifejlett csípőszúnyogokat gyérítő kezelések is. Ezeket a beavatkozásokat földi úton, a települések lakott részein, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel végzik. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. A legtöbb településen ULV technológiát alkalmaznak, amely csak csekély mértékben látható, így a közlekedést nem zavarja. Az idén már ezernél is több településen kellett a rovarok miatt beavatkozni, egyes térségekben visszatérő jelleggel, kétheti rendszerességgel dolgoznak a szakemberek.