Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Megtartotta évértékelőjét a BM OKF GEK 2024. március 18.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ március 18-án megtartotta évértékelő, feladat-meghatározó állománygyűlését.

Állásbörze és nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban 2024. március 18.

Roncsvágással, műszaki mentéssel, bemutatókkal, interaktív tesztekkel várták a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba a katasztrófavédelem március 18-ra szervezett állásbörzéjére és nyílt napjára az érdeklődő középiskolásokat. Az érdeklődő diákok betekintést nyertek a szervezet munkájába.

Elismerések és megemlékezés 2024. március 14.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő ünnepségen a legkiválóbbak munkáját is elismerték csütörtökön. Délelőtt a Belügyminisztériumban vettek át elismerést az arra érdemesek, délután a főigazgatóságon tartottak állománygyűlést. Ahogy a katasztrófavédelem székházában megtartott ünnepségen elhangzott, százhetvenhat év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a tőlük példaként örökölt szabadság, bátorság, hazaszeretet eszméje, és az eszmék melletti határozott kiállás változatlan maradt.

Eltömődött kémény okozott szén-monoxid-mérgezést Csévharaszton 2024. március 14.

Csütörtök délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Pest vármegyei Csévharaszton egy holttestet találtak. A családi ház idős lakóját napok óta nem látták a szomszédok, ezért bejelentést tettek a 112-es segélyhívószámon. A rendőrök és a mentők behatoltak az épületbe, ahol megtalálták az idős nő holttestét és egy elpusztult kutyát. Az épületben erős füstszagot lehetett érezni, ezért értesítették a tűzoltókat.

Elhunyt Kállai Mihály kéményseprő 2024. március 04.

2024. március 04-én, életének hatvanötödik évében rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Kállai Mihály, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet munkatársa.

Elérhető honlapunkon a legújabb katasztrófavédelmi teszt 2024. március 01.

Új hónap, új interaktív teszt: márciusban a szabadtéri tüzek megelőzése, illetve a hamarosan induló szúnyogszezon áll a kérdések középpontjában.

„Harminc éve közös célunk, hogy a kémény ne jelentsen veszélyt” 2024. február 29.

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége tizenharmadik alkalommal rendezte meg február 28-29-én az Országos Kéménykonferenciát, a helyszín ezúttal Kaposvár volt. A tervezők, kivitelezők és a kéményseprőipari tevékenységgel foglalkozók szakmai előadásaival egy időben ötven füstérzékelő is gazdára talált, valamint átadták a magyar épületgépészet meghatározó alakjának tiszteletére alapított Meszléry Celesztin díjakat is.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Érden 2024. február 10.

Szombat reggel háromnegyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Érden a Fecske utcában egy magatehetetlen embert találtak. A tűzoltók egy járművel vonultak a helyszínre. A 150 négyzetméteres családi ház hálószobájában szén-monoxidot mutattak ki. A hálószobában egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott nyílászárók mellett. Az idős nő életét már nem lehetett megmenteni. A szobában nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Szén-monoxid-mérgezés Vas vármegyében 2024. február 03.

Szombaton kora este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Torony településen, a Rohonczi utca egyik családi házában egy ember rosszul lett. Az épületben hárman tartózkodtak, egyikük a fürdőszobában. A többiek arra lettek figyelmesek, hogy a lakás másik pontján megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő. A fürdőszobában, ahol egy gázüzemű, vízátfolyós melegítő üzemelt, nem volt ilyen jelzőberendezés. A gyors beavatkozás ellenére az itt lévő ember életén már nem lehetett segíteni. A tűzoltók a helyiség átszellőztetését követően is magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki.

Megjelent a legújabb katasztrófavédelmi teszt 2024. február 01.

A tüzelő- és fűtőberendezések használatáról és a szén-monoxid-mérgezés elkerülésének módjairól is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb interaktív tesztben

Tavaly lakástűzben 83, szén-monoxid-mérgezésben 15 ember halt meg 2024. január 09.

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 13 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ölt a szén-monoxid Gyulán 2024. január 07.

Vasárnap reggel negyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Gyulán egy négyszintes társasház egyik lakóját nem lehet elérni. A tűzoltók behatoltak a Béke sugárúti társasház földszinti lakásába, ahol egy holttestet találtak. A lakásban szén-monoxid jelenlétét mutatták ki. A tűzoltók kiürítették a társasházat, összesen kilenc embert kísértek ki. Mivel a mérgező gáz más lakásokban is kimutatható volt, egy nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a társasházat. A szén-monoxid forrása egy fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő volt. A hat négyzetméteres fürdőszobában minden nyílászáró csukva volt. Az áldozat egy idős nő, a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Nyolcvan településsel bővült a katasztrófavédelem ellátási területe 2024. január 02.

Januárban összesen nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, míg Csongrád-Csanád vármegyében nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Budapesten 2023. december 30.

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest XIX. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt. Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt, az életét már nem tudták megmenteni. A házban két másik gyermek is rosszul lett, ők kórházba kerültek. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett.

Újabb halálos szén-monoxid-mérgezés történt 2023. december 22.

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban a Szabadság úton ketten is rosszul lettek szén-monoxid miatt. A tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek. Az ott élő idős házaspár egyik tagja életét vesztette a mérgező gáz miatt, a másik kórházba került. Az épületben egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap