Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Halálos szén-monoxid-mérgezés Érden 2024. február 10.

Szombat reggel háromnegyed nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Érden a Fecske utcában egy magatehetetlen embert találtak. A tűzoltók egy járművel vonultak a helyszínre. A 150 négyzetméteres családi ház hálószobájában szén-monoxidot mutattak ki. A hálószobában egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott nyílászárók mellett. Az idős nő életét már nem lehetett megmenteni. A szobában nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Szén-monoxid-mérgezés Vas vármegyében 2024. február 03.

Szombaton kora este érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Torony településen, a Rohonczi utca egyik családi házában egy ember rosszul lett. Az épületben hárman tartózkodtak, egyikük a fürdőszobában. A többiek arra lettek figyelmesek, hogy a lakás másik pontján megszólalt egy szén-monoxid-érzékelő. A fürdőszobában, ahol egy gázüzemű, vízátfolyós melegítő üzemelt, nem volt ilyen jelzőberendezés. A gyors beavatkozás ellenére az itt lévő ember életén már nem lehetett segíteni. A tűzoltók a helyiség átszellőztetését követően is magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki.

Megjelent a legújabb katasztrófavédelmi teszt 2024. február 01.

A tüzelő- és fűtőberendezések használatáról és a szén-monoxid-mérgezés elkerülésének módjairól is tájékozódhatnak az érdeklődők a legfrissebb interaktív tesztben

Tavaly lakástűzben 83, szén-monoxid-mérgezésben 15 ember halt meg 2024. január 09.

2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, 961-gyel kevesebb, mint 2022-ben, ami 13 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 76 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ölt a szén-monoxid Gyulán 2024. január 07.

Vasárnap reggel negyed tízkor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Gyulán egy négyszintes társasház egyik lakóját nem lehet elérni. A tűzoltók behatoltak a Béke sugárúti társasház földszinti lakásába, ahol egy holttestet találtak. A lakásban szén-monoxid jelenlétét mutatták ki. A tűzoltók kiürítették a társasházat, összesen kilenc embert kísértek ki. Mivel a mérgező gáz más lakásokban is kimutatható volt, egy nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették a társasházat. A szén-monoxid forrása egy fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő volt. A hat négyzetméteres fürdőszobában minden nyílászáró csukva volt. Az áldozat egy idős nő, a lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Nyolcvan településsel bővült a katasztrófavédelem ellátási területe 2024. január 02.

Januárban összesen nyolcvan település került át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében tizenöt, Békés vármegyében egy, Baranya vármegyében ötvenhat, míg Csongrád-Csanád vármegyében nyolc településen végzik ez év elejétől a kémények tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését a katasztrófavédelem kéményseprői.

Halálos szén-monoxid-mérgezés Budapesten 2023. december 30.

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest XIX. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt. Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt, az életét már nem tudták megmenteni. A házban két másik gyermek is rosszul lett, ők kórházba kerültek. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett.

Újabb halálos szén-monoxid-mérgezés történt 2023. december 22.

Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban a Szabadság úton ketten is rosszul lettek szén-monoxid miatt. A tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek. Az ott élő idős házaspár egyik tagja életét vesztette a mérgező gáz miatt, a másik kórházba került. Az épületben egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid.

Szén-monoxid követelt áldozatot Nádasdladányban 2023. december 20.

Szerdán érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben egy középkorú nő vesztette életét, feltehetőleg szén-monoxid-mérgezés miatt. A tizenöt négyzetméteres szobában gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt, a nyílászárók csukva voltak. A tűzoltók rekonstruálták a történteket, zárt ablakok és ajtók mellett bekapcsolták a szieszta kályhát, és negyed óra alatt mérgező gáz fejlődött.

Hetvenkét új gépjármű és számos eszköz talált gazdára 2023. december 15.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság három nagyszabású projektje révén 72 új jármű, köztük 37 tűzoltógépjármű-fecskendő, 23 drónszállító terepjáró, 12 árvízvédelmi hajó és hajószállító utánfutó, az ezekhez tartozó modern felszerelések és új tűzoltóeszközök segítik a továbbiakban a beavatkozó állomány és az önkéntesek munkáját. Mindezeket ünnepélyes keretek között vehették át december 15-én a főigazgatóság székházában a vármegyei igazgatóságok és önkéntes szervezetek vezetői.

Áldozatot követelt a szén-monoxid Pécsett 2023. december 12.

Kedd reggel nyolckor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint Pécsett, egy családi házban egy elhunyt embert találtak. A Nagyszkókói úton lévő ingatlanhoz épített, lakásként berendezett, hatvan négyzetméteres melléképületben egy idős nő vesztette életét. A melléképületben egy gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt csukott ablakok és ajtók mellett, a helyiség szellőzése nem volt megoldva.

Már elérhető a jövő évi sormunkaterv 2023. december 12.

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a társasházi sormunkatervét, amelyből megtudható, hogy 2024-ben mikor érkezik hozzánk a kéményseprő.

Áldozatot követelt a szén-monoxid Maglódon 2023. december 10.

Vasárnap délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy maglódi családi házban lakó ember nem ad életjelet magáról. A tűzoltók a Sugár úton lévő épületbe bejutva a földszinti fürdőszobában megtalálták, de az életén már nem lehetett segíteni. A helyiségben nem volt szén-monoxid-érzékelő, a nyílt égésterű gázkészülék már nem üzemelt. A balesetet rekonstruálva a tűzoltók rendkívül magas értékben mutatták ki a szén-monoxid jelenlétét. Az eset körülményeit és okát vizsgálják.

Gyertyagyújtás a katasztrófavédelemnél 2023. december 01.

Bensőséges ünnep keretében gyújtotta meg a főigazgató advent első gyertyáját a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székházában. A négy gyertya a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképe, ezek jegyében hangzott el a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának ünnepi műsora is az állomány előtt.

Öt borsodi településsel bővül a katasztrófavédelem ellátási területe 2023. december 01.

Az év utolsó hónapjában összesen öt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei település kerül át a katasztrófavédelem kéményseprőipari ellátási területéhez. Bózsva, Füzérkomlós, Hollóháza, Nyíri és Pusztafalu mintegy 1250 kéményének tisztítását és rendszeres időszaki ellenőrzését december másodikától a katasztrófavédelem kéményseprői végzik.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap