Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Rendvédelmi Pályaorientációs Nap 2023. február 01.

Pályaorientációs napon vezette be a kulisszák mögé a diákokat a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás és az Országos Rendőr-főkapitányság február 1-jén. Budapesten, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szabadidő és Sportcentrumában több száz, középiskola előtt álló fiatal ismerkedhetett a rendvédelem feladataival.

Péntektől Fejérben is a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrzik a kéményeket 2023. január 19.

Fejér vármegyével bővül a katasztrófavédelem kéményseprési ellátási területe 2023. január 20-tól. Péntektől a vármegye száznyolc településén, köztük Székesfehérváron és Dunaújvárosban is a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes lakossági kéményseprőipari közszolgáltatást.

Bővült a megbízható szén-monoxid-érzékelők listája 2022. december 23.

A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán szerepelnek a megbízható készülékek, és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A pozitív lista most új készülékkel bővült.

A katasztrófavédelemtől kapott szén-monoxid-érzékelő mentett életet 2022. december 23.

Szerda délután megszólalt a szén-monoxid érzékelő egy mesterszállási családi házban, ennek köszönhetően az ott lakó, egyedül élő idős hölgy azonnal ablakot nyitott, lekapcsolta a fűtést így nem szenvedett mérgezést. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók vonultak ki a Mező utcai házhoz, majd rekonstruálták a fűtési helyzetet. A jelzéskori állapotok visszaállítása után műszeres mérésükkel a gázkonvektor környezetében kimutatták a mérgező gázt.

Megjelentek az első kéményseprőipari műszaki irányelvek 2022. december 16.

A tűzvédelmi törvényben és kapcsolódó rendeletekben szabályozottak alapján, a tűzvédelmi műszaki irányelvek jól bevált gyakorlatát követve a 2022 folyamán a tűzvédelmi, a kéményseprő- és a gázipari szakemberek munkacsoporti munkájának eredményeként készítették elő az első kéményseprőipari műszaki irányelvek tervezetét.

Novemberben majdnem hatszázszor fordultak MIA-hoz 2022. december 16.

November 4-e óta segíti a katasztrófavédelem kéményseprőipari ügyfélszolgálatának munkáját MIA, a chatbot, azaz egy mesterséges intelligenciával támogatott kommunikációs asszisztens.

Nyilvános a jövő évi sormunkaterv 2022. december 15.

Idén is elkészítette és elérhetővé tette a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a 2023. évi társasházi sormunkatervét.

Tizenhárom kéményseprő vehetett át mesteroklevelet 2022. december 14.

A katasztrófavédelem tizenhárom kéményseprője vehette át ünnepélyes keretek között mesteroklevelét december 13-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A friss okleveles szakemberek november 21-én és november 22-én írásbeli és gyakorlati vizsgán vettek részt, hogy a mestervizsga-bizottság előtt bizonyítsák elméleti és gyakorlati felkészültségüket.

Elismerések, születésnapi ajándéktárgyak 2022. december 14.

A belügyminiszter és az országos katasztrófavédelmi főigazgató a hagyományokat követve decemberben is elismeréseket ítélt oda az arra érdemeseknek. A bátorságukkal, kiemelkedő teljesítményükkel kiérdemelt elismerést, illetve a kerek születésnapjukat ünneplők ajándéktárgyait a kollégák saját megyéjükben veszik át.

Koszorúzás Gróf Széchenyi Ödön emléktáblájánál 2022. december 14.

Száznyolcvanhárom évvel ezelőtt, 1839. december 14-én született gróf Széchenyi Ödön, a hivatásos hazai tűzoltóság megteremtője. Emléke előtt tisztelegve – születésének száznyolcvanadik évfordulója alkalmából – 2019-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emléktáblát készíttetett, a dombormű Oláh Mátyás László képzőművész alkotása. A katasztrófavédelem vezetői azóta minden évben december 14-én elhelyezik az emléktáblánál a köszönet és a nagyrabecsülés koszorúját. Az idén dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató, Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, műveleti, dr. Mógor Judit tűzoltó dandártábornok, hatósági, valamint Kecskeméti Dániel tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes koszorúzott.

Elismerések, születésnapi ajándéktárgyak 2022. november 30.

A hagyományokat követve a havi rendszerességgel megtartott igazgatói értekezlethez kapcsolódva elismerést vehetnek át azok a kollegák, akik szabadnapjukon gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg. A katasztrófavédelem főigazgatója azokat is köszönti ilyenkor, akik kerek születésnapjukat ünneplik a hónapban. Az érintettek a kinevezést és az elismerést megyéjükben veszik át.

Kéményseprőipari mesterképzés és mestervizsga az Oktatási Központban 2022. november 23.

Tizenkét kéményseprő szakmunkás szerzett kéményseprőmester végzettséget november 22-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kéményseprőmester-vizsgafelkészítő tanfolyamán. A frissen végzett kéményseprőket a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ iskolázta be.