Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Összefogással az otthoni tűzesetek és balesetek ellen 2021. május 13.

Közösen lép fel az elektromos eredetű lakástüzek, gázrobbanások és szén-monoxid-mérgezések ellen a katasztrófavédelem és az E.ON. A bekövetkezett esetek hatékony kezelése érdekében közös gyakorlatokat tartanak, továbbá az E.ON húszmillió forintos támogatásával több megelőzési program folytatódik vagy indul útjára, köztük például egy gyerekeknek szóló mobilapplikáció fejlesztése.

A Duna felső szakaszán és a Körösöknél folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés 2021. május 10.

A következő napokban a Duna felső szakaszán a Szigetközben és Komárom térségében, valamint Körösök vidékén lesz biológiai szúnyoggyérítés. A szakemberek összesen 1800 hektárnyi vízfelületre juttatják ki a kizárólag a csípőszúnyogok lárváit elpusztító természetes készítményt.

Köszöntő a Tűzoltónap alkalmából 2021. május 04.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának köszöntője a Tűzoltónap alkalmából.

Elismerések a Tűzoltónap alkalmából 2021. május 03.

Május 4-e, a Tűzoltónap alkalmából a katasztrófavédelem állományának számos tagja részesült elismerésben, vagy soron kívüli előléptetésben.

Budapesten és Sopronban gyérítik a szúnyoglárvákat 2021. május 03.

A következő napokban a Sopron és a Budapest környéki vizekben folytatódik a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. A kivitelezést elsősorban gépjárműre rögzített, nagynyomású permetezővel végzik, azokra a vizes területekre, amelyeket nem lehet autóval megközelíteni, azokat gyalogosan megközelítve juttatják ki a biológiai készítményt. A héten 450 hektárnyi vízfelületre adagolják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot.

Tűzoltónapon szünetel a hivatali ügyintézés a katasztrófavédelemnél 2021. május 03.

Szent Flórián napja, május 4-e a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel. A szünnapon is kereshető a szervezet e-mailben vagy postai úton, az írásos megkereséseket a következő munkanapon, május ötödikén regisztráljuk, és azt követően válaszoljuk meg.

Holnaptól a katasztrófavédelem kéményseprői ellenőrzik a budapesti kéményeket 2021. április 30.

2021. május 1-től a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a fővárosban a lakossági kéményseprőipari közszolgáltatást, ezzel tovább bővül a katasztrófavédelem kéményseprési ellátási területe.

Első tisztek, elismerések, születésnapi ajándéktárgyak 2021. április 28.

A havonta megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezletek visszatérő programpontja az első tisztek kinevezési okmányának átadása, és ezzel összefüggésben a fogadalomtétel. Ezen alkalmakkor adják át a hősies helytállásért odaítélt elismeréseket, és a kerek születésnapjukat ünneplők miniszteri, illetve főigazgatói ajándéktárgyait. A világjárvány miatt az értekezletek hónapok óta online formában zajlanak, az elismeréseket az érintettek szolgálati helyükön vehetik át.

Megtartotta tavaszi ülését a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács 2021. április 27.

Videokonferencia keretében tartotta meg munkaterv szerinti soros ülését a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács április 27-én. Az alelnöki és a titkári megbízások kihirdetése mellett a 2021-es munkatervről, a tudományos pályázati lehetőségekről és az elmúlt időszak feladatairól is tárgyalt a grémium.

Ötezer hektáron folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés 2021. április 26.

A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, a Tisza-tónál, Békés megyében a Körösök mentén, a Duna Baranya megyei szakaszán, a Balatonnál és a Velencei-tónál folytatódik a héten a szúnyoglárvák elleni fellépés.

Kezdődik a központi szúnyoggyérítés 2021. április 22.

Ma veszi kezdetét az idei központi szúnyoggyérítés. Első lépésként Csongrád-Csanád megyében, a Tisza déli szakaszán és a Maros hullámterében, illetve a Szolnok környéki vizekben kerül sor szúnyoglárva-gyérítésre. Az eljárás során repülőről biológiai készítményt permeteznek háromezer hektárnyi vízfelületre ott, ahol sok szúnyoglárva fejlődik.