Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Erősödött a szúnyogártalom – 85 ezer hektáron kell beavatkozni 2023. május 30.

A nyugati és középső országrészben a folyókon levonult árhullám miatt jelentős méretű szúnyogtenyészőhelyek jöttek létre. A vízpartokon a szúnyogok tömeges jelenléte érzékelhető, szaporodásukat a meleg időjárás segíti. A katasztrófavédelem regionálisan szervez kezeléseket, a vizes élőhelyeken lárvák elleni biológiai módszerrel védekeznek, a lakóövezetekben lévő kifejlett szúnyogokat permetezéssel gyérítik.

Csaknem hetvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten 2023. május 22.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, valamint a folyók magas vízszintje miatt rendkívül sok szúnyogtenyészőhely alakult ki az országban. A felmelegedő időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. A legtöbb vérszívóra a folyók és tavak mentén számíthatunk, de a visszamaradt pocsolyák is ideális élőhelyet biztosítanak számukra, így a vízpartoktól távolabb is jelentős ártalom alakulhat ki.

Fél év alatt több mint kilencezer kérdésre válaszolt MIA 2023. május 16.

Már több mint fél éve segíti a katasztrófavédelem kéményseprőipari ügyfélszolgálatának munkáját MIA, a chatbot, azaz egy mesterséges intelligenciával támogatott kommunikációs asszisztens. Tízből kilenc kérdést önállóan, vagy majdnem önállóan válaszolt meg.

A héten csaknem tízezer hektáron gyérítik a szúnyogokat 2023. május 15.

A csapadékos tavaszi időjárás miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de a legnagyobb tömegben az áradások és esőzések után ideiglenesen felgyűlt vizekben fejlődnek ki. Idén a Dunán és a Tiszán is levonult egy-egy kisebb árhullám, a mostani esőzések a Dunántúlon ismét megemelik a vízfolyások szintjét, azaz a Dráva, a Rába, a Duna és mellékfolyóik mentén nagy valószínűséggel újabb tenyészőhelyek alakulnak ki.

Több mint három évtized a BM szolgálatában 2023. május 15.

Nyugdíjba vonulása előtti utolsó napját töltötte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ állományában Szöllősi István, ezzel lezárva több mint három évtizeden át tartó, számos szép emlékkel és barátságokkal tarkított szolgálatát.

Szakmai nap Pécelen 2023. május 12.

Közös kéményseprőipari, kéménytechnikai szakmai napot tartott május 12-én a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Budapesti Kéményseprő Ipartestület az oktatási központ péceli oktatóbázisán.

Hét régióban gyérítik a szúnyogokat 2023. május 08.

A tavalyinál esősebb időjárás következtében az idei szezonban már április eleje óta fel kell lépni a csípőszúnyogok lárvái ellen. Az elmúlt hónapban biológiai kezelésekkel sikerült megfelelő szinten tartani a szúnyogártalmat, kifejlett szúnyogok elleni védekezésre eddig sehol nem volt szükség. Amíg a tenyészőhelyek hőmérséklete viszonylag alacsony, megfelelő hatékonysággal lehet a lárvagyérítést végezni, azonban ahogy melegszik az idő, és a vizes élőhelyek hőmérséklete húsz fok fölé emelkedik, a lárvák fejlődése felgyorsul, számos faj esetében ez akár egy hét alatt megtörténik.

Tűzoltónapi központi ünnepség 2023. május 03.

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. Az idén is többen vehettek át elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 3-i, központi tűzoltónapi ünnepségén.

Egyre több helyen kell védekezni a szúnyoglárvák ellen 2023. május 02.

A héten a Duna és a Tisza mentén, a Tisza-tónál, valamint Sopron és Csorna térségében végeznek a szakemberek biológiai szúnyoggyérítést. Az egyre melegebb időjárás felgyorsítja a szúnyogok fejlődését, így különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése. A napokban összesen ötezer hektárnyi vízfelület kezelése várható.

Csütörtök munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél 2023. május 02.

Szent Flórián napja, május 4-e a katasztrófavédelemnél dolgozók számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés szünetel.

Magas szintű török állami elismerés a HUNOR-nak 2023. április 28.

Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke magas szintű állami elismerésben részesítette a HUNOR Mentőszervezetet. Az elismerést dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a szervezet parancsnoka személyesen vette át április 25-én Ankarában.

Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése 2023. április 24.

A folyók kisebb áradása, az esős időjárás és a felmelegedés hatására egyre több helyen kezdődött meg a szúnyoglárvák fejlődése. Az elmúlt hetekben elsősorban légi biológiai kezelések voltak a folyók mentén és a Balatonnál, kiegészítésként földi módszerrel is juttattak ki biológiai szert a szakemberek. Kora tavasszal mindenütt hatékonyan lehet védekezni a folyadék készítmény légi úton történő kijuttatásával, azonban a záródó lombozat az ártéri erdőkben már akadályozza a védekezést. Először 2020-ban alkalmazták a légi granulátumszórás módszerét a szúnyoglárvák ellen. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy sűrű növényzettel fedett területeket is megfelelően lehessen kezelni, mivel a granulátum a lombozaton átjutva eléri a szúnyogok vizes élőhelyét. Minden, a szúnyoglárvák ellen bevetett készítmény szelektív, azaz az alkalmazott dózisban más élőlényekre nincs hatása, így közvetlenül az élővizekben is biztonságosan használható.

Hegyvidéki tereppel küzdöttek meg a belügyi sportolók 2023. április 20.

Második alkalommal adott otthont a Belügyminisztérium Országos Terepfutó Bajnokságának a Heves vármegyei Felsőtárkány. Az április 20-i országos bajnokságot a Magyar Rendészeti Sportszövetség, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen rendezte meg a Bükk-hegység lábánál található Felsőtárkányi-tó partján. A katasztrófavédelem csapatai közül a hazai pálya előnyeit élvező hevesiek teljesítettek a legjobban.

Jön a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap 2023. április 18.

Egy napra ismét bárki tűzoltó vagy rendőr lehet. Április 22-én, szombaton újból izgalmas közösségi térré alakul a fővárosi Városliget, érkezik a X. Országos Rendőr- és Tűzoltónap.

A héten biológiai módszerrel gyérítenek 2023. április 17.

Az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák. A katasztrófavédelem a korábbi évek munkájának eredményeképpen rendelkezik a kiemelt területek tenyészőhelytérképével, ami lehetővé teszi a szúnyogok egyedszámának célzott csökkentését már lárvakorban, amelynek köszönhetően később kevesebb vérszívóval kell számolnunk. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak.