Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Tíz kéményseprő tett sikeres vizsgát 2024. április 25.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezetének kibocsátó ünnepségén vehette át a szakképzettségről szóló dokumentumot az a tíz új szakember, aki április 23-24-én sikeres kéményseprőszakmai vizsgát tett a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ (KOK) péceli tanintézetében.

Fa- és bokorültetés a Föld napján 2024. április 22.

Április 22-e a Föld napja, amelynek alkalmából világszerte különféle eseményeket rendeznek, amelyekkel a Föld természeti környezetének megóvására igyekeznek felhívni a figyelmet. Ebbe a kezdeményezésbe a katasztrófavédelem fák és bokrok ültetésével kapcsolódott be.

Biológiai módszerrel a szúnyoglárvák ellen 2024. április 22.

Biológiai eljárással folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen alkalmazzák ezt a technológiát a szakemberek.

Nehéz terep várta a belügyi sportolókat 2024. április 18.

Első alkalommal biztosított helyszínt a BM Országos Terepfutó és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Pontszerző Terepfutó Bajnokságnak a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Szekszárdon április 17-én megtartott országos bajnokságot a Magyar Rendészeti Sportszövetség, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösen rendezte meg a Szekszárd közelében fekvő Sötétvölgyi Gyermektábort körülölelő erdőben.

Indul a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés 2024. április 16.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.

Elhunyt Aszódi János kéményseprő mester 2024. április 15.

2024. április 13-án, életének hatvanadik évében rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Aszódi János, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet munkatársa.

Idén is ott van a katasztrófavédelem a Construmán 2024. április 11.

Öt napon keresztül, április 10-től április 14-ig várja látogatóit a CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás. A CONSTRUMA a hazai legnagyobb, nemzetközileg is elismert építőipari szakkiállítás: 55 ezer négyzetméteren több ország mintegy ötszáz kiállítója mutatja be újdonságait. Tematikája lefed mindent, ami az építkezéshez szükséges, vagyis amire az építőipari szakembereknek vagy az építkezőknek szüksége van. És ebből az otthonok tűzvédelme sem maradhat ki.

Három hónap alatt 1939 lakástűz, 31 halott és 145 sérült 2024. április 09.

2024 első negyedévében összesen 1939 alkalommal riasztották égő lakóépülethez a tűzoltókat. Ezekben a tüzekben 31 ember vesztette az életét, 145-en pedig megsérültek.

Ölt a szén-monoxid Ácson 2024. március 30.

Szombat délután érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a mentőszolgálat szén-monoxid-jelzője jelzett egy Komárom-Esztergom vármegyei házban. Ács külterületén, a Tejhegyen egy ötvenhat négyzetméteres, kétszintes hétvégi ház alsó szintjén, a fürdőszobában követelte egy idős nő életét a mérgező gáz.

Megtartotta évértékelőjét a BM OKF GEK 2024. március 18.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ március 18-án megtartotta évértékelő, feladat-meghatározó állománygyűlését.

Állásbörze és nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban 2024. március 18.

Roncsvágással, műszaki mentéssel, bemutatókkal, interaktív tesztekkel várták a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba a katasztrófavédelem március 18-ra szervezett állásbörzéjére és nyílt napjára az érdeklődő középiskolásokat. Az érdeklődő diákok betekintést nyertek a szervezet munkájába.

Elismerések és megemlékezés 2024. március 14.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő ünnepségen a legkiválóbbak munkáját is elismerték csütörtökön. Délelőtt a Belügyminisztériumban vettek át elismerést az arra érdemesek, délután a főigazgatóságon tartottak állománygyűlést. Ahogy a katasztrófavédelem székházában megtartott ünnepségen elhangzott, százhetvenhat év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a tőlük példaként örökölt szabadság, bátorság, hazaszeretet eszméje, és az eszmék melletti határozott kiállás változatlan maradt.

Eltömődött kémény okozott szén-monoxid-mérgezést Csévharaszton 2024. március 14.

Csütörtök délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Pest vármegyei Csévharaszton egy holttestet találtak. A családi ház idős lakóját napok óta nem látták a szomszédok, ezért bejelentést tettek a 112-es segélyhívószámon. A rendőrök és a mentők behatoltak az épületbe, ahol megtalálták az idős nő holttestét és egy elpusztult kutyát. Az épületben erős füstszagot lehetett érezni, ezért értesítették a tűzoltókat.

Elhunyt Kállai Mihály kéményseprő 2024. március 04.

2024. március 04-én, életének hatvanötödik évében rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Kállai Mihály, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet munkatársa.

Elérhető honlapunkon a legújabb katasztrófavédelmi teszt 2024. március 01.

Új hónap, új interaktív teszt: márciusban a szabadtéri tüzek megelőzése, illetve a hamarosan induló szúnyogszezon áll a kérdések középpontjában.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap