Hírek aloldal fejlécképe

GEK hírek

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés 2022. június 27.

A következő napokban Budapesten a III., IV., XIII., XI., XX., XXI., XXII., XXIII. kerületben, 10 Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz szúnyoggyérítés. A szakemberek a vízparti településeken, összesen 21 ezer hektáron a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek.

Amerikai delegáció a HUNOR bázisán 2022. június 22.

Az Amerikai Egyesült Államok 1853-ban alapított, azaz első hivatásos tűzoltóságának parancsnokhelyettese járt a HUNOR hivatásos mentőszervezet bázisán tegnap. Az Ohio Nemzeti Gárda tagja, Steven Breitfelder ezredes, az Ohio Állam Cincinnati Tűzoltóság parancsnokhelyettese megtekintette az ENSZ INSARAG nehéz városi kutató és mentő csapatként kétszer újraminősített HUNOR mentőszervezet bázisát és felszerelését.

A héten 157 településen lesz szúnyoggyérítés 2022. június 20.

A következő napokban a Balaton és a Velencei-tó környékén, valamint Győr-Moson-Sopron megyében biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen. A kifejlett szúnyogok ellen a szakemberek összesen 36 ezer hektáron fognak védekezni.

Katasztrófavédelmi ifjúsági tábor a Balatonnál 2022. június 17.

A katasztrófavédelmi ifjúsági tábor az előző évek hagyományait folytatva idén is programok széles választékával nyitja meg kapuit június 19-én Balatonföldváron, a NARO Campingben.

Borsodi győzelemmel zárult a focitorna 2022. június 15.

Kispályás focitornát tartott június 14-15-én a BKV Előre pályáján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A torna döntőjét végül Borsod-Abaúj-Zemplén megye csapata nyerte, 1:0 arányban megverve a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság együttesét.

Állománygyűlés a GEK-en 2022. június 13.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának új igazgatója, Pásztor József tű. ezredes júniusi kinevezése alkalmából állománygyűlést tartott a Központ munkatársainak.

Tizenhárom megye 246 településén lesz szúnyoggyérítés a héten 2022. június 13.

Az elmúlt hét kifejezetten csapadékos, szeles időjárása miatt a tervezett szúnyoggyérítési munkák számos településen elmaradtak. Mindeközben a jelentős esők után a településeken belül és környékükön is kiterjedt vízfelületek jöttek létre, amelyek élőhelyként szolgálnak a csípőszúnyoglárvák számára. A mesterséges felszínek – kibetonozott árkok, burkolt felszínek, földalatti vízelvezetők – kevéssé alkalmasak arra, hogy azokban az emberre ártalmas szúnyogfajok kifejlődjenek. A katasztrófavédelem szakértői minden esetben megvizsgálják a potenciális élőhelyeket, és kizárólag a humánártalomban szerepet játszó szúnyogok ellen lépnek fel biológiai módszerrel.

Több mint kétszáz településen várható szúnyoggyérítés 2022. június 07.

Az elmúlt hetek változatos csapadékviszonyai a szúnyogártalomban is megmutatkoznak. Májusban a Tisza kisebb áradása volt a meghatározó a szúnyogok számának alakulásában, most pedig az esők után visszamaradt kisebb-nagyobb tenyészőhelyeken fejlődnek a zavaró rovarok.

Már huszonnégy tűzvédelmi teszt érhető el honlapunkon 2022. június 01.

Már elérhető a katasztrófavédelem legújabb tűzvédelmi tesztje. A XXIV. online kvízben szereplő kérdések a szabadtéri tüzek megelőzésére fókuszálnak.

Új igazgató a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ élén 2022. május 30.

Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be május 30-án a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ új igazgatóját. A szervezetet június elsejétől a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Pásztor József tűzoltó ezredes fogja vezeti.

230 településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés 2022. május 30.

A héten 11 megye 230 településén lépnek fel a vérszívók ellen. Az elmúlt napok változékony időjárása befolyásolta a szúnyogok magatartását is, hiszen a viharos időjárást nyugalmi állapotban, kevés aktivitással vészelik át. A szeles, csapadékos időjárás miatt több területen el kellett halasztani a tervezett kezeléseket.

Eldörrent a startpisztoly a Szekszárdi Atlétika Pályán 2022. május 26.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület szervezésében rendezték meg május 26-án, Szekszárdon a BM OKF pontszerző Országos Atlétika Bajnokságot. Összesen 18 megye 226 versenyzője sorakozott fel a rajtvonalon.