Jogar Továbbképző Központ és Hotel

A Jogar Hotel 1984-85-ben épült az egykori Kikelet nevű SZOT Üdülő elbontásával keletkezett telken. Tervezője Gáts András, ill. a Somogy Megyei Tanácsi Tervező Vállalat – TANÉP. A meglehetősen egyedi építészeti alkotás a város jellegzetes eleme, és szerves részévé vált. A kor akkori színvonalán modern továbbképző központ létesült, kiválóan felszerelt konferencia-, tanácskozó termekkel és egyéb közösségi terekkel.

1985 január 1-én kezdte meg üzemelését a Somogy Megyei Tanács és a Polgári Védelem Országos Parancsnoksága Közös Továbbképzési Központja elnevezéssel. A rendszerváltás tulajdon változást is hozott. A Somogy Megyei Tanács VB. ½ arányú kezelői joga jogutódlás folytán a Somogy Megyei Önkormányzat tulajdonába került. A másik fele továbbra is állami tulajdonban maradt.
Ekkor kapott nevet is, és emelkedett szállodai szintre. Három csillagos JOGAR Továbbképző Központ és Hotel, röviden JOGAR HOTEL*** lett.
1998-ban elérkezett a korszerűsítés ideje. A konferenciatermek feletti lapostető beépítésre került, ahol 3 új stúdió apartman, kondicionáló-és, játékterem, és egy 250 m2 – es mini wellness részleg került kialakításra. Szauna, szolárium, jakuzzi, masszázs és pihenőrész szolgálja a vendégek kényelmét.
A beruházást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság valósította meg a - Somogy Megyei Önkormányzat - jóváhagyásával, ezért a tulajdoni arány kétharmad részben a Magyar Állam javára, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezelésével változott meg. 2007. július 1-től pedig az intézményi működtetés is ide került.
A hotelszobák, konferenciatermek és az egyéb helyiségek felújítása folyamatosan történik, igazodva a kor követelményeihez.
Tekintettel arra, hogy az intézmény speciális indíttatású, tevékenysége is tükrözi ezt.

Céljai, feladatai

Tevékenységével elősegíti a Somogy Megyei Közgyűlés tagjainak továbbképzését, szakmai bizottságainak, a megyei intézmények, szervezetek dolgozóinak képzését, továbbképzését, a szakmai ismeretek folyamatos korszerűsítését, kiegészítését, új módszerek elsajátítását.
Biztosítja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett, illetve támogatott továbbképzésekhez, tanfolyamokhoz az oktatás korszerű feltételeit.
Közreműködik a közigazgatási továbbképzések szervezésében, biztosítja az országos hatáskörű államigazgatási szervek, valamint a területi közigazgatási szervek által szervezett továbbképzésekhez, tanfolyamokhoz a továbbképzési feltételeket.
Mellékfunkcióként az oktatás hagyományos szüneteiben az intézmény gazdaságos kihasználása érdekében biztosítja az alapító szervek dolgozói részére a családos üdültetést.
Kiegészítő funkcióként az intézmény önfinanszírozása érdekében elsősorban képzési, továbbképzési, és vendéglátási szolgáltatás területén önállóan szervezi a szabad kapacitások gazdaságos kihasználását.

Fő tevékenysége

  1. Saját szervezésű képzések, továbbképzések:
    • Központi- és helyi adóztatás
    • Költségvetési gazdálkodás
    • Humánerőforrás gazdálkodás és menedzsment
    • Közbeszerzés
    • Személyiségfejlesztés
    • Vezetőképzés
    • Választás
  2. Külső, idegen szervek részére lebonyolított konferenciák, képzések, továbbképzések, tréningek, workshop-ok 
    Ilyenek pl.: egyetemek és intézményeik konferenciái, vagy országos-, regionális hatáskörű államigazgatási szervek rendezvényei. Számtalan nemzetközi konferencia helyszíne is a Jogar volt, így ENSZ, NATO, miniszteri találkozó, …. stb.
     
  3. Szállodai szolgáltatás 
    A szabad férőhelyek, kereskedelmi célú hasznosítása. Jelentős mennyiségben nyáron, de az év minden napján nyitva lévő szálloda vonzza a visszatérő és átutazó vendégek egyaránt
     
  4. Éttermi vendéglátás 
    Egyrészt az előző pontokban írt szolgáltatásokhoz kapcsolódóan létezik, másrészt pedig önálló tevékenységként, a’la carte, illetve presszó forgalomként.
    Célunk a korszerű táplálkozás megvalósítása, megőrizve az eredeti, házias ízeket. Kielégítjük a vegetáriánus és diétás igényeket. Figyelemmel vagyunk – lehetőség szerint – mindenféle ételérzékenységre. 
    Küldetésünknek tekintjük e téren is a hagyományőrzést. Protokoll és egyéb rendezvényeinken rendszeresen terjesztjük hazánk, megyénk és településünk kincseit, hagyományait a kultúra, gasztronómia területén is.
     
  5. Sport és szabadidő szervezés 
    A Balaton, és a  környezetében rejlő lehetőségek kihasználásával belekóstolhatnak vendégeink a vizi sportok örömeibe, a horgászat, kerékpározás, és a túrázás rejtelmeibe. Továbbá egyéb, más élményeket nyújtó kirándulásokat szervezünk számukra.

Infrastruktúra

5.721 m2-es telken, három csillagos szálloda, 36 kétágyas szobával, 3 kis – Stúdió – apartmannal, 2 nagy –Lakosztály – apartmannal, 1 családi apartmannal, mini wellness részleggel, pihenő parkkal és teniszpályával. Az épületben 1 nagy előadó terem, 2 tanácskozó/tréning terem, 3 szemináriumi terem található.

Kultúra

Tevékenységünkkel és környezetünk alakításával szeretnénk megvalósítani a kultúra közvetítését. Konferenciák és ünnepek alkalmával színtársulatok, zene- és más egyéb művészek fellépését biztosítjuk. Rendszeresen bemutatkozhatnak nálunk a Ránki György Zeneiskola növendékei és tanárai, a Balatonföldvári Vegyes Kar, a Déryné Vándorszíntársulat és a Kaposvári Roxinház. Népszerűsítjük a Balatonföldvári Kultkikötő előadásait.
A foto- és képzőművészet terén maradandó értéket sikerült teremteni a Kaposvári Egyetem Művészeti Karával kialakított együttműködéssel. Az évente intézményünkben megtartott művészeti táborokban 15-15 képpel gazdagodunk ténylegesen és esztétikailag is. Több, mint száz ilyen képet birtokolunk, amelyek a szállodában megtekinthetők.

Szervezet 

Az intézményi létszám 20 fő.
Az intézmény egy fontos értéke a humánerőforrása. Jelenleg olyan emberek dolgoznak, akik értik és szeretik a munkájukat, munkahelyüket megőrzendő értéknek tartják. E tulajdonságok birtokában szeretik és tisztelik a Vendégeket.
„Barátságos szállodánkban Ön a legfontosabb”
nemcsak a szlogenünk, hanem a hitvallásunk is. 

Jövőkép

Intézményünk nevet és rangot vívott ki nemzetközi vonatkozásban és országosan is. Balatonföldvár városának szerves részévé vált. A turizmusban, különösen a konferencia turizmusban rejlő, egyre növekvő igényeket kihasználva szeretnénk folyamatos működésünk lehetőségét biztosítani.
A működésünk negyedszázada alatt elért eredményeket értékesnek és megőrzendőnek tartjuk. Ugyanilyen fontosnak az innovációt, a folyamatos megújulást, melyet a mindennapi munkában szeretnénk megvalósítani.
Bővebb információ: www.jogarhotel.hu

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap