Halálos szén-monoxid-mérgezés Budapesten

2023. december 30. 09:32

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest XIX. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt. Kispesten, a Wekerle telepen lévő kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt, az életét már nem tudták megmenteni. A házban két másik gyermek is rosszul lett, ők kórházba kerültek. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett.

 Idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek megelőzhetőek az alábbi egyszerű megoldásokkal.

 

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. Családi házak, társasházi lakások esetében a rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot. A kéményellenőrzést a társasházakban a lakók számára előzetes értesítéssel végzik, a családi házakhoz az időpont rugalmasan foglalható ezen a felületen: https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat 

Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon.

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely  jelez, ha veszélyes CO gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája.


A szén-monoxid mérgezés megelőzéséről további részletes tájékoztató elérhető itt: https://www.katasztrofavedelem.hu/329/a-szen-monoxid-mergezes-megelozheto 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap