Átadták az új logisztikai csarnokot

2023. október 24. 14:45

Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja kiképző- és raktárbázisán október 24-én átadták a 420 millió forint európai uniós támogatásból épített új logisztikai raktárcsarnokot.

A katasztrófavédelem tizenhetedik kerületében lévő központi raktárbázisán 2019 végén vették használatba az első, európai uniós projektből felépített csarnokot. A jelenlegi, KEHOP-1.6.0-15-2022-00030 Logisztikai raktárcsarnok építése II. projekt a korábbi kapacitásokat bővíti. A most átadott létesítmény hasonlít az előzőhöz, nagyjából hétszázkilencven négyzetméteres, hatméteres belmagasságú, fűthető könnyűszerkezetes csarnok. A jelentős karbantartást nem igénylő raktárépület tetejére telepített napelemekkel részben biztosítható a fűtés és az elektromosenergia-ellátás. A csarnokot targoncás, raklapos rakodásra alkalmas állványrendszerrel, belső világítással, rakodást, árufogadást, kiadást segítő elektromos raktárkapukkal szerelték fel.

Itt kapnak helyet a Belügyminisztérium Állami Céltartalék részét képező védekezési anyagok, eszközök, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság részére raktározott anyagok, valamint a korszerűtlen, nehezen megközelíthető sződligeti raktárban tárolt ár-, illetve belvízvédekezési anyagok, eszközök. A projekt keretében elektromos villástargoncát is beszerzett a szervezet. Az új raktárcsarnokban összevontan tárolt készletek lehetővé teszik a központi szervek gyorsabb reagálását és a műveletek logisztikai támogatásának mihamarabb történő elkezdését.

 A projekt jelentőségéről Pásztor József tűzoltó ezredes, a Gazdasági Ellátó Központ igazgatója beszélt. A létesítmény által biztosított előnyökön kívül szólt a további lehetséges fejlesztési irányokról is. Elmondta például, hogy a raktárbázis betonozott felületeinek bővítésével konténerek, járművek tárolására nyílik lehetőség, a jelenlegi épületek kiváltása érdekében pedig szóba jöhet újabb raktárcsarnok építése is. 

A tájékoztatót követően Péli Ferenc László tűzoltó alezredes, a BM OKF Beruházási és Fejlesztési Főosztályának helyettes vezetője mutatta be az épületet. A többi között beszélt arról is, hogy ha teljesen feltöltik az új csarnokot, akkor csaknem hétszáz EUR raklapot lehet benne elhelyezni. 

A projekt az Európai Unió 420 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásában valósult meg. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap