Fél év alatt több mint kilencezer kérdésre válaszolt MIA

2023. május 16. 11:39

Már több mint fél éve segíti a katasztrófavédelem kéményseprőipari ügyfélszolgálatának munkáját MIA, a chatbot, azaz egy mesterséges intelligenciával támogatott kommunikációs asszisztens. Tízből kilenc kérdést önállóan, vagy majdnem önállóan válaszolt meg.

Működése első hat hónapjában az ügyfelek 4 ezer 568 alkalommal indítottak beszélgetést a próbaüzemben működő MIA-val. Az oldalra látogatók összesen 9 ezer 52 kérdést tettek fel, amelyekre MIA maradéktalanul válaszolt. A chatbot a válaszok 18 százalékát automatikusan, emberi beavatkozás nélkül küldte ki, 72 százalékban félautomatikusan, az ügyintéző jóváhagyásával válaszolt, és csupán a kérdések 10 százalékánál fordult elő, hogy a választ az ügyintéző alkotta meg.

A visszajelzések terén jelentős fejlődés figyelhető meg MIA esetében, ugyanis a chatbot az első hónapot követően még csupán a válaszok 12 százalékát tudta automatikusan megválaszolni, míg mostanra ez a szám a másfélszeresére emelkedett, továbbá az ügyintéző által megalkotott válaszoknál is megfigyelhető egy 3 százalékos csökkenés. Mindez azt mutatja, hogy a rendszer hatékony öntanulásra képes.

Az érdeklődők jelentős részben továbbra is a kéményseprés megrendeléséről, illetve arról kérdezték MIA-t, mikor érkezik a szakember. 

A tesztüzemben működő chatbot az egyszerűbb kérdésekre néhány percen belül képes válaszolni, az ügyfelektől kapott kérdéskörök alapján pedig folyamatosan bővíti tudását. A hosszú távú cél az, hogy MIA a jövőben képes legyen a lehető legkevesebb emberi beavatkozás mellett megfelelően tájékoztatni az oldalra látogatókat, ehhez pedig arra van szükség, hogy a felhasználók minél többet kérdezzenek az öntanuló rendszertől.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap