Nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2023. március 10. 13:03

Immár hatodik alkalommal rendezte meg az eseményt a végzős középiskolások számára az ország egyetlen tűzoltóiskolája, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ. A rendezvény célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diákok testközelből tapasztalhassák meg a tűzoltószakma világát, a hivatással járó feladatokat.

A tűzoltószakképzés célja, hogy valamennyi hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltó számára biztosított legyen a feladatok végrehajtásához szükséges szakmai alapfelkészültség. A nyílt nap megnyitóján a tűzoltói hivatás szépségéről, valamint a katasztrófavédelem sokrétű feladatköréről Ördög István tű. ezredes, a BM OKF Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetője beszélt. Mint elmondta, nemcsak tűzoltóként, hanem a különböző szakterületek munkatársaként is tartalmas és megbecsült hivatás vár a jelentkezőkre.  

A megnyitót követően a csaknem háromszáz diák csoportokra bontva, forgószínpadszerűen, különböző állomásokon találkozhatott a nemrég Törökországból hazatért, hivatásos tűzoltókból álló HUNOR Mentőszervezet és az önkénteseket tömörítő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat több tagjával és a mentésben résztvevő Karma kutyával és társaival, valamint egy autóbalesetet követő műszaki mentés szemtanúi is lehettek. A többi állomáson a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tanáraival, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság képviselőivel, valamint a katasztrófavédelem állományában lévő kéményseprőkkel találkozhattak a fiatalok. Továbbá látványos olajtálcatűz oltását érezhették, figyelhették testközelből, megismerkedhettek a tűzoltó gépjárműfecskendőkkel, magukra ölthették a tűzoltók védőruházatát, megmérethették magukat a fizikai alkalmasság-vizsgálat és a tűzoltói akadálypálya embert próbáló feladatában is, de mentendő személyként akár egy magasból mentésben is részt vehettek.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap