Bővült a megbízható szén-monoxid-érzékelők listája

2022. december 23. 12:34

A katasztrófavédelem weboldalán évek óta elérhető a megbízható és a kerülendő szén-monoxid-érzékelők listája. Külön listán szerepelnek a megbízható készülékek, és azok is, amelyek működése nem felel meg az elvárt színvonalnak, így hamis biztonságérzetet adnak. A pozitív lista most új készülékkel bővült.

Idén eddig 1170 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 179-en szenvedtek valamilyen mértékű szén-monoxid mérgezést, 17 emberen viszont már nem lehetett segíteni. Decemberben naponta átlagosan ötször hívják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, hetente öten szenvednek mérgezést.

Akkor keletkezik a színtelen, szagtalan szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng van, például egy fűtőeszköz, vagy vízmelegítő miatt és az nem kap elég oxigént. Tévhit, hogy csak a gázkazán lehet veszélyes. Minden olyan fűtés és vízmelegítő, aminek lehet látni a lángját, elérhető az égéstere, forrása lehet a szén-monoxidnak. A levegő-utánpótláshoz nem elegendő, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni.

A szén-monoxidot emberi érzékszervekkel nem lehet érzékelni, sőt még az állatok sem képesek kiszagolni. A mérgező gáz jelenlétét csak érzékelővel lehet kimutatni. A katasztrófavédelem azt kéri mindenkitől, hogy csak olyan szén-monoxid-érzékelőt vásároljon, amelyik a pozitív listán szerepel. A szén-monoxid-érzékelőt a szén-monoxid lehetséges forrásától, vagyis a nyílt lángtól egy-másfél méterre, fejmagasságba célszerű helyezni. A készülékek nem örök életűek, szavatossági idejük van, amely minden érzékelőn fel van tüntetve. Ha ez lejárt, érdemes új készüléket vásárolni. 

Tegnap két helyszínen is életet mentett az érzékelő. Nyírbogdányban, valamint Törökszentmiklóson is jelzett egy-egy családi házban. A kiérkező tűzoltók mérésekkel mindkét helyszínen kimutatták a színtelen, szagtalan, mérgező gáz jelenlétét, de az érzékelőknek köszönhetően senkinek sem esett baja.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap