A katasztrófavédelemtől kapott szén-monoxid-érzékelő mentett életet

2022. december 23. 12:23

Szerda délután megszólalt a szén-monoxid érzékelő egy mesterszállási családi házban, ennek köszönhetően az ott lakó, egyedül élő idős hölgy azonnal ablakot nyitott, lekapcsolta a fűtést így nem szenvedett mérgezést. A kunszentmártoni hivatásos tűzoltók vonultak ki a Mező utcai házhoz, majd rekonstruálták a fűtési helyzetet. A jelzéskori állapotok visszaállítása után műszeres mérésükkel a gázkonvektor környezetében kimutatták a mérgező gázt.

Az ott lakó a gyors segítség mellett köszönetet mondott a tűzoltóknak azért is, mert két évvel ezelőtt a katasztrófavédelem által létrehozott Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából, adományként kapta az érzékelőt, amelynek most az életét köszönheti. Az idős hölgy a fiához költözött addig, amíg a fűtését szakemberrel megjavíttatja.

Ahol beltérben nyílt láng van, oda javasolt egy szén-monoxid érzékelőt helyezni. Ezeket fejmagasságba, a szén-monoxid lehetséges forrásától egy-másfél méterre célszerű tenni. Minden szén-monoxid érzékelőnek van egy szavatossági ideje, ha ez letelt cseréljük le a készüléket. 

Weboldalunkon elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája. Ha valaki a saját készülékét a negatív listán találja meg, váljon meg tőle és szerezzen be egyet a pozitív, megbízható készülékek listájáról.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap