Felkészítésen a humánszolgálat-vezetők

2022. május 12. 13:24

Kétnapos konferencián vettek részt a katasztrófavédelem humánszolgálat-vezetői május 11-12-én Balatonföldváron, a Hotel Jogar Továbbképző Központban. A szakemberek egyebek mellett a szakképzési rendszer átalakulásával, a fegyelmi tevékenységgel foglalkoztak, és gyakorlati példákon keresztül osztották meg egymással tapasztalataikat.

Az értekezletet Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálatának vezetője, a továbbképzés házigazdája nyitotta meg, majd Tóth Tibor tűzoltó dandártábornoknak, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatóhelyettesének adta át a szót. A tábornok előadásában a szakképzés átalakításáról, az új képzési struktúráról beszélt, valamint a már lebonyolított és a jelenleg is folyó képzésekkel és vizsgáztatással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Dr. Sipos Edina rendőrorvos ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezető főorvosa a rendőrség és a katasztrófavédelem közötti együttműködési megállapodás keretében folyó gyógyító, megelőző tevékenységekről, a kollégák ellátása során szerzett tapasztatokról, és a 2022-re tervezett feladatokról, fejlesztésekről tartott előadást a szolgálatvezetőknek. Ezt követően dr. Kardos Sándor rendőr alezredes, az ORFK Fegyelmi Osztályának vezetője a rendvédelmi szerveket érintő korrupciós kutatás részleteit ismertette, valamint bemutatta a rendőrség fegyelmi gyakorlatát, kiemelten a droghasználat megelőzéséhez kapcsolódó tevékenységekre, az alkalmazott eljárásrendekre. 

Az első nap délutánján, a vendégelőadókat követően a főigazgatóság humánszolgálatának szakterületi vezetői ismertették a soron következő legaktuálisabb feladatokat, majd konkrét esetek feldolgozásán keresztül értékelték a kialakult eljárásrendeket, megosztották egymással a jó gyakorlatokat. A második napon az új alkalmasságvizsgálati rendszerhez kapcsolódó kompetenciafejlesztő tréningek részleteibe tekinthettek be a szolgálatvezetők.