Elismerések és születésnaposok

2020. december 16. 14:46

Az idén utoljára ítéltek oda elismeréseket a beavatkozások során kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak, illetve 2020-ban szintén utoljára vehetnek át miniszteri, főigazgatói ajándéktárgyat azok, akik szolgálatuk kerek évfordulóját ünneplik a katasztrófavédelemnél, vagy betöltötték a hatvanadik, ötvenedik évüket. A decemberi átadás is az elmúlt hónapokban megszokott módon, az érintettek szolgálati helyén történik meg.

Az elektromos hálózat túlterhelődése miatt tűz keletkezett november 6-án a Zala megyei Sárhidán, egy családi házzal egybeépített fatárolóban. A lángok gyorsan átterjedtek a melléképület bitumenzsindelyes tetőszerkezetére. Az eseményről elsőként a településen élő és szabadnapját töltő tűzoltót értesítették, aki azonnal a helyszínre sietett és saját porral oltó készülékével oltani kezdte a lángokat, feszültségmentesítette az elektromos hálózatot, ezt követően a kerti csapra szerelt slaggal folytatta az izzó részek oltását, megakadályozva ezzel, hogy nagyobb anyagi kár keletkezzen, és a tűz továbbterjedjen. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán, a BM OKF főigazgatója elismerésben részesítette Kóbor József tűzoltó főtörzsőrmestert, a zalaegerszegi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét.

November 24-én egy fegyverneki család házban tűz keletkezett. A lakóépület és a vele egybeépített melléképület tetőszerkezete alól sűrű füst áramlott ki. A szomszéd házban élő édesanya értesítette a településen élő, Szolnokon hivatásos tűzoltóként szolgáló fiait, akik a helyszínre siettek. Egyikük szakszerűen felderítette, megkereste a tűz keletkezési helyét, majd együttes erővel a kerti csapról vödörrel hordták a tűz oltásához szükséges vizet. A lángok eloltása után megkezdték az éghető anyag eltávolítását a padlásról. A tüzet a hivatásos egységek kiérkezése előtt eloltották. Hősies helytállásuk elismeréseként a katasztrófavédelem főigazgatója elismerésben részesítette Tukarcs Zoltántűzoltó zászlóst, különlegesszer-kezelőt és Tukarcs Attila tűzoltó főtörzsőrmestert, beosztott tűzoltót.

Dr. Góra Zoltán főigazgató negyvenöt év munkaviszony és szolgálati viszony elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Seres Tibor tűzoltó ezredest, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, valamint Szabó János tűzoltó ezredest, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesét. Harmincöt év munkaviszony és szolgálati viszony elismeréseként dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredest, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, harminc év szolgálati viszony elismeréseként pedig Fülep Zoltán tűzoltó ezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztály vezetőjét.

Decemberben is több kolléga ünnepli kerekévfordulós születésnapját. Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Mészáros Zoltán tűzoltó ezredesnek, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének, Nagy Attila József tűzoltó alezredesnek, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelőjének és Ördög István József tűzoltó alezredesnek, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oktatási főosztály és katasztrófavédelmi vizsgaközpont főosztályvezetőjének.

Hatvanadik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgy elismerésben részesítette Juhász Sándor tűzoltó századost, a mezőtúri hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottját, Kotán György rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági osztály szakügyintézőjét és Nagy Sándorné rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztály előadóját.

Ötvenedik születésnapja alkalmából Góra Zoltán ajándéktárgy elismerésben részesítette Ary Attila tűzoltó zászlóst, a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Balogh Sándor tűzoltó törzszászlóst, a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Berke Zsolt tűzoltó századost, a IX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát, Danó Péter tűzoltó főhadnagyot, a gödöllői hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát, Deák Péter tűzoltó zászlóst, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltóját, Gömbös László János tűzoltó alezredest, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadóját, Grósz János tűzoltó főtörzsőrmestert, a záhonyi katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjét, Gulácsi Gyula tűzoltó zászlóst, a II. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjét, Jernei Zoltán Attila tűzoltó őrnagyot, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadóját, Juhász Lajos tűzoltó főtörzsőrmestert, a IX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Molnár Péter tűzoltó főtörzsőrmestert, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Rögler László tűzoltó főtörzszászlóst, a soproni hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét, Szokol Patricia tűzoltó századost, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztály kiemelt főelőadóját, valamint Toldi Balázs tűzoltó zászlóst, a bátonyterenyei katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetőjét.

Fotó: BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap