Többen szenvedtek szén-monoxid-mérgezést a hétvégén

2020. november 16. 11:00

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt vonultak a hétvégén budapesti tűzoltók a huszonharmadik kerületi Maros utcába, mert két gyermek rosszul lett, végül a négytagú család minden tagja kórházba került. A tűzoltók kiérkezése előtt a gyerekeket a szülők az utcára vitték, ott várták meg az egységet. A tűzoltók a ház minden szintjén kimutatták a mérgező gázt. Nagykanizsán, egy Rákóczi utcai lakásba is a mérgező gáz miatt riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit vasárnap délelőtt, ebben az ingatlanban azonban volt szén-monoxid érzékelő, amely jelezte a veszélyes helyzetet. Ezek mellett Hajdú-Bihar megyében két helyre, Borsod, Csongrád-Csanád és Somogy megyében pedig egy-egy szén-monoxiddal összefüggő esethez riasztották a tűzoltókat az elmúlt három napban.

Idén már 718 alkalommal kérték a tűzoltók segítségét szén-monoxid miatt. A mérgező gáz akkor keletkezik, ha a működő nyílt égésterű vízmelegítő vagy fűtőeszköz közelében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ilyenkor mérgező szén-monoxid fejlődik, amely akár egy percen belül ölhet. Néhány egyszerű lépéssel megelőzhető a mérgező szén-monoxid kialakulása:

A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából is jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. Az ajánlott készülékek listája a katasztrófavédelem honlapján elérhető. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap