Szán helyett tűzoltóautóval érkezett a Mikulás

2019. december 06. 18:00

A hagyományokhoz híven a katasztrófavédelem főigazgatóságára idén is egy nagy, piros tűzoltóautóval érkezett meg a Mikulás, akit már izgatottan várt a zsibongó gyereksereg a bejáratnál. Lappföld leghíresebb szülöttje az ajándékosztás után exkluzív interjút adott nekünk.

Katasztrófavédelem

A Télapó talán még az utolsó ajándékokat helyezte zsákjába pénteken délután, amikor már több mint kétszáz gyerek zsivajától volt hangos a főigazgatóság épületének előtere. Arcfestők pingáltak kismacskákat, kutyákat és egzotikus nagyvadakat a mosolygó gyermekek arcára, akik aztán büszkén mutatták meg mindenkinek új fizimiskájukat. A legizgágábbak, akik nem akartak várni, amíg egy alkotás elkészül, futva vitték körbe a teremben a lufibohócok által fénykarddá, virággá, motorbiciklivé formált léggömböket. A gyerekek egy másik csoportját az élőzenés műsor bűvölte el, ujjongtak, énekeltek, tapsoltak.

Öt óra környékén aztán, egy nagy, piros tűzoltóautóval megérkezett a Mikulás. Izgatott gyermekek gyűrűjében sétált be a terembe, és miközben fáradt tagjait kinyújtóztatta, meghallgatta a kicsik verseit, énekeit. Mindenkinek kiosztotta a jól megérdemelt mikuláscsomagot, a zsákjában lévő összes piros zacskó gazdára talált.

Nem volt könnyű a fehérszakállú közelébe férkőznünk, de kihasználva a kicsik extázisban töltött perceit a csomagbontást követően, sikerült néhány kérdést feltenni a Télapónak.

- Hozzánk rénszarvas húzta szán helyett tűzoltóautóval érkezik. Sikerült megszokni, hogy a Mogyoródi útra nem a megszokott jármű repíti?
- Szívesen jövök a tél országából a gyerekekhez. Ugyanakkor most úgy adódott, hogy hó híján út közben elakadt a szánom, de ezt nem bánom, hiszen jöttek a tűzoltók, így eljutottam ide, hogy teljesüljön minden álom! 

Katasztrófavédelem

- Sikerült minden levelet elolvasni és elhozni az áhított ajándékokat?
- Ho-ho-ho-ho-hogyne sikerült volna?! Szorgos kis manóim idén is segítettek, ezért idén is teljesítettem a gyerekek kívánságait.

- A Mikulás is kap ajándékot?
- Nekem az a legnagyobb ajándék, amikor látom, hogy örömet okozok a gyerekeknek. A csillogó szemeken és a fülig érő mosolyon túl nincs egyéb kívánságom.

- Tettek a manók virgácsot a csomagokba?
- Csak finomságok kerültek a piros csomagokba. Az apróbb csintalanságokat pedig – amelyek előttem sosem maradnak titokban –, személyesen megbeszéltem velük és egyezséget kötöttünk.

- Mikulás bácsinak azért ilyen nagy a pocakja, mert mindenhol eszik a kirakott sütiből?
- Nagyon szeretem a sütit és a tejet, ahol megkínálnak, ott el is fogadom a finom falatokat. Gondoskodnak róla, hogy megőrizzem a pocakom.
 
- Még egy sokakat foglalkoztató kérdés: a Télapó szokott borotválkozni?
- Csak a szakállam alját szoktam megigazítani, mert a lappföldi szél időnként összeborzolja. A tűzoltóknak a piros autó és a védőruha az ismertetőjelük, nekem a szakáll és a piros ruha.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap