Elismerések és születésnapi ajándékok

2019. december 14. 07:52

Bátorságukért és hősies helytállásukért vehettek át elismerést többen december tizenharmadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A katasztrófavédelem vezetője hagyományosan kerek születésnapjukat ünneplőket is köszöntött.

Október 16-án a Baranya megyei Palé víztornyában festést, karbantartást végeztek, eközben két ember rosszul lett. A sásdi és dombóvári tűzoltók azt tapasztalták, hogy a munkálatok alatt a levegőt biztosító vezeték szétszakadt, az ájult munkások fent ragadtak a hidroglóbusz belsejében. A mentést végző tűzoltók a víztorony tartószerkezetén lévő szűk létrán tudtak feljutni a helyszínre, a szűk hely miatt légzőkészüléküket ölükben tartva. Felérve, saját palackjukból juttattak oxigént a glóbusz belsejébe, amelytől az ájult emberek eszméletre tértek, de tudatuk nem tisztult ki. A két magatehetetlen férfit mentőkötél segítségével eresztették le a toronyból. A súlyos mérgezést szenvedett sérülteket mentőhelikopter szállította kórházba. Szakszerű, bátor és önfeláldozó beavatkozása elismeréseként dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Bátorságért Érdemjelet adományozott Fülöp József tűzoltó főtörzsőrmesternek és Rókus László tűzoltó főtörzsőrmesternek, a komlói hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóinak, valamint Ginzer Gábor tűzoltó őrmesternek, a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltójának.

November 5-én Törökszentmiklóson kigyulladt egy garázs, égett a benne lévő autó, segédmotor és egy lánghegesztő készlet is, több palackkal. A tűzoltók a lánghegesztő készletet nem tudták kivinni a tűzből, mert a személykocsi útban volt, ezért a palackokat egészen addig hűtötték, amíg az autót sikerült elmozdítani. Ezután már hozzáfértek a hőhatásnak közvetlenül kitett palackokhoz és biztonságos távolságra kivitték azokat az épületből. A palackokat tovább hűtötték mindaddig, amíg a mesterlövész nem hatástalanította azokat. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kiemelkedő teljesítményéért Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Polyák Dánielt, a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltóság parancsnokhelyettesét és Birinyi Gábor Lászlót, a törökszentmiklósi önkormányzati tűzoltóság beosztott tűzoltóját.

November 5-én Debrecen egyik lakóházának tizedik emeleti lakásában tűz keletkezett. A bejelentő szerint robbanásszerű hangot hallottak és egy ember a lakásban rekedt. A tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak az érintett lakásba, a füsttel telítődött helyiségben négykézláb mászva kutatták fel az eszméletlen állapotban lévő lakót és kivitték őt a lakásból. Ezután a mentőszolgálat munkatársaival közösen megkezdték az újraélesztést. A sérült állapotát egy óra múlva sikerült stabilizálni és kórházba szállítani. Kiemelkedő teljesítményéért a főigazgató Hősies Helytállásért elismerésben részesítette Tóth Tamás tűzoltó törzszászlóst, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát, valamint Varga Imre tűzoltó főtörzsőrmestert és Molnár József tűzoltó főtörzsőrmestert, a debreceni tűzoltóság beosztott tűzoltóit.

November 22-én két püspökladányi tűzoltó továbbképzésre tartott Debrecenbe, amikor észrevették, hogy egy teherautó közlekedési balesetet szenvedett. Az oldalára borult járműből füst gomolygott, a sofőr beszorult a vezetőfülkébe. A kollégák azonnal megálltak, a szélvédőn keresztül egyikük bemászott és kiszabadította a sérültet a biztonsági öv és a pedálok közül, így ki tudták emelni a kocsiból és átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba szállították. Kiemelkedő teljesítményéért az országos katasztrófavédelmi főigazgatótól Hősies Helytállásért elismerést vehetett át Ecsedi József tűzoltó főhadnagy, a püspökladányi hivatásos tűzoltóság műszaki-biztonsági tisztje és Kovács Attila tűzoltó őrmester, a püspökladányi katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági referense.

Negyvenöt éves szolgálati viszonya elismeréseként jubileumi jutalmat vehetett át Mácsai Antal tűzoltó ezredes, Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató, negyvenéves szolgálati viszonya elismeréseként pedig Viczián György tűzoltó alezredes, a békéscsabai hivatásos tűzoltóság parancsnoka. 

Ötvenedik születésnapja alkalmából a belügyminiszter emléktárgyat adományozott Sallai Péter tűzoltó dandártábornoknak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának.

Góra Zoltán főigazgató nyolcvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Kunhalasi István nyugállományú tűzoltó alezredesnek, a balassagyarmati tűzoltó-parancsnokság volt parancsnokának. Hatvanadik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgyat adományozott Juhász Sándornak, a Gazdasági Ellátó Központ alkalmazottjának, dr. Makkai Lászlónénak, a Gazdasági Ellátó Központ élelmezésvezetőjének, Mohácsi Istvánnak, a bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokság szakügyintézőjének és Molnár József tűzoltó alezredesnek, a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelőjének. 

Katasztrófavédelem

Ötvenedik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgyát vehette át Barna Attila Antal tűzoltó alezredes, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelője, Bencsik Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester, a barcsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Borsos Zoltán tűzoltó százados, a IX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, illetve Erdélyi Ferenc, a Gazdasági Ellátó Központ alkalmazottja. Ugyancsak főigazgatói ajándéktárgyat kapott ötvenedik születésnapja alkalmából Gróf István tűzoltó főtörzsőrmester, a XIV. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Kanizsa Krisztina tűzoltó zászlós, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség referense, Kedvesné Molnár Angyalka Gizella tűzoltó főtörzszászlós, a BM OKF ingatlangazdálkodási, beruházás-szervezési és projektelszámolási főosztályának referense, valamint Máté Ferenc Róbert tűzoltó zászlós, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője és

Medve László Csaba tűzoltó főtörzsőrmester, a hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi őrs gépjárművezetője. Ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat vehetett át a főigazgatótól Molnár Ferenc tűzoltó főtörzsőrmester, a paksi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Nagy Balázs tűzoltó főtörzsőrmester, a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója és Palotai István tűzoltó alezredes, a BM OKF belső ellenőrzési és felügyeleti főosztályának helyettes vezetője. 

Főigazgatói ajándéktárgyat kapott születésnapja alkalmából Pesti Sándor tűzoltó főtörzsőrmester, a lenti hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Pirisi Tibor tűzoltó őrnagy, a II. kerületi hivatásos tűzoltóság szolgálatparancsnoka, Prepok Attila tűzoltó alezredes, a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Rédics Zsolt tűzoltó zászlós, a nagykanizsai hivatásos tűzoltóság különlegesszer-kezelője, Schwarczné Nagy Edit, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előadója, illetve Sebestyén Gyula tűzoltó főtörzsőrmester, a szekszárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Sőregi László tűzoltó főtörzsőrmesternek, a belvárosi katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltójának, Szabó Sándor tűzoltó századosnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főelőadójának, Szaniszló Attila tűzoltó őrnagynak, a szendrői hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki-biztonsági tisztjének, Sztakó István tűzoltó zászlósnak, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, Tánczos Sándor László tűzoltó törzsőrmesternek, a pétfürdői hivatásos tűzoltóság beosztott tűzoltójának, Tóth László tűzoltó alezredesnek, a siklósi hivatásos tűzoltóság szolgálatparancsnokának és Vidovenyecz Tamás György tűzoltó zászlósnak, a törökbálinti katasztrófavédelmi őrs szerparancsnokának. 

Az elismerések, születésnapi ajándéktárgyak átadását követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató valamennyi jelenlévőnek gratulált, különösen azoknak, akik bátorságukkal, hősies helytállásukkal mutattak példát a katasztrófavédelem teljes személyi állományának. Góra Zoltán közülük is kiemelte az önkormányzati tűzoltókat, megköszönve nekik, hogy munkájukkal támogatják a szervezet tevékenységét. A kerek évfordulót ünneplőkhöz fordulva mindannyiuknak megköszönte a munkáját, és jó erőt, egészséget kívánt az elkövetkező évekhez. Végezetül a főigazgató mindenkinek áldott, békés karácsonyt kívánt.

Katasztrófavédelem

Fotó: Szőke Péter - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap