Elindult a második magyar segélyszállítmány Albániába

2019. november 29. 13:01

November huszonkilencedikén, a déli órákban a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete elől elindult a Magyar Kormány segélyszállítmánya a földrengés sújtotta Albániába.

A katasztrófavédelem vezetőinek jelenlétében Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM OKF főigazgató-helyettese és Arian Spasse, Albánia budapesti nagykövete indította el a több mint huszonegy millió forint értékű szállítmányt.
 
A két teherautó indulása előtt a főigazgató-helyettes emlékeztetett arra, hogy a mostani már a második segélyszállítmány, amelyet Magyarország küld Albániába. Erdélyi Krisztián elmondta, két hónappal ezelőtt a Richter-skála szerinti 5-ösnél erősebb fokozatú földrengés sújtotta a Balkán-félszigeten lévő országot, Budapest akkor is sátrakkal, fektetőanyagokkal, az ilyen helyzetben jól használható eszközökkel sietett Albánia segítségére. Három nappal ezelőtt még erősebb, 6,4-es rengés rázta meg az országot, amelyet több erős utórengés követett, a halálos áldozatok száma mára megközelíti az ötvenet, több mint hétszázan sérültek meg. A tábornok beszélt arról is, hogy Magyarország a NATO és az Európai Unió csatornáin keresztül nyújt nemzetközi segítséget Tiranának, a most útnak induló, huszonegy milliós szállítmány különféle sátrakat, takarókat, tábori ágyakat, fektető anyagokat tartalmaz. Erdélyi Krisztián hozzátette, Budapest az albán segítségkérést követően huszonnégy órán belül indítja szállítmányát. A főigazgató-helyettes végül balesetmentes utat kívánt a Gazdasági Ellátó Központ munkatársainak.

Katasztrófavédelem
Arian Spasse hazája nevében megköszönte a magyar segítséget. Mint fogalmazott, sajnálatos, hogy az élet úgy alakult, hogy két hónapon belül kétszer is ilyen alkalommal találkozik a katasztrófavédelem munkatársaival. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy november huszonnyolcadika Albánia nemzeti ünnepe, huszonkilencedikén pedig a felszabadulást ünnepli országa, van abban valami jelképes, hogy a magyar kormány tegnap döntött a segítségnyújtásról, az eszközök pedig ma útnak is indulnak. Végezetül Arian Spasse ismét háláját fejezte ki, amiért a magyar nép a nehéz helyzetbe került albánok segítségére sietett.

A beszédeket követően a teherautók felvezetés mellett elindultak Albániába. A tervek szerint mintegy húsz óra múlva érnek el tiranai céljukhoz.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap