Teltház a társasházi expón

2019. november 21. 15:43

November 21-én immár tizedik alkalommal rendezték meg a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo elnevezésű rendezvényt Budapesten, a Lurdy házban. A teltházas konferencia résztvevőit egyebek mellett az is érdekelte, hogy miként érintik a lakóközösségeket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat januártól hatályos változásai.

Katasztrófavédelem

Minderről Sándor Roland tű. alezredes, tűzmegelőzési főosztályvezető-helyettes tájékoztatta az érdeklődőket. Az alezredes előadásában arról beszélt, hogy milyen megelőző intézkedések garantálják a társasházak és egyáltalán a lakókörnyezet biztonságát. Hangsúlyozta, a társasházak, lakóközösségek érdeke, hogy valódi közösségként, általánosan elfogadott és saját magul által megfogalmazott szabályok mentén teremtsék meg és őrizzék ezt a biztonságot. Ehhez a hatóság hatékony eszközöket biztosít, de a szabályozás csak egy része a megelőző munkának. A főosztályvezető-helyettes hangsúlyozta, a technológiai fejlesztések változásokat hoznak, az ellenőrzési jogkört gyakorló katasztrófavédelem elvégzi a szükséges módosításokat, legyen szó szabályzóról vagy módszertanról. Ennek jegyében történt meg az Országos Tűzvédelmi Szabályzat átalakítása, és az azt kiegészítő műszaki és tűzvédelmi irányelveket is időről időre felülvizsgálják és módosítják.

A szakember elmondta, hogy az utóbbi években kifejezetten kedvezően alakult a hatóság és a társasházi képviselők közötti párbeszéd, amelyek során a katasztrófavédelem minden információt megad ahhoz, hogy a lakóközösségek jó döntéseket hozzanak átépítések, átalakítások vagy korszerűsítések előtt. Számos eszköz és felszerelés segíti az embereket abban, hogy az otthonuk valóban a béke szigete legyen. A szén-monoxid- vagy füstérzékelő, a rendben tartott folyosó vagy egy jól megalkotott és betartott házirend kis befektetés ahhoz képest, hogy mekkora bajt okozhat ezeknek a hiánya.

Az egész napos rendezvényen az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mellett a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ is részt vett. Közös standjuknál tehették fel kérdéseiket az érdeklődők. A vállalkozó kedvűek egy kérdőív kitöltésével is megpróbálkoztak. Ebben egyebek mellett azt kellett megválaszolniuk, dönthetnek-e a lakók arról, hogy kulcsra zárják a panel legfelső szintjén lévő hő- és füstelvezető ajtót, illetve azon is elgondolkozhatnak, lehet-e a társasház főbejárata melletti tűzvédelmi főkapcsoló elé szelektív kukát elhelyezni.

Fotó: Szőke Péter - BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap