Komáromi véradók

2019. szeptember 16. 09:48

Bár a péntek 13. sok babonaságot rejt magában az idei szeptember 13-a Komáromban mégsem erről szólt. A katasztrófavédelem Komárom-Esztergom megyei kéményseprőinek csoportja nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy a tűzoltókkal és a Magyar Vöröskereszt helyi képviselőivel karöltve véradásra buzdítson ezen a különleges – kinek szerencsés, kinek szerencsétlen – napon.

A kéményseprők régóta fennálló szerencsehozó nimbuszukat kihasználva arra biztatták a komáromiakat, hogy önkéntes segítségnyújtással fordítsák meg a szerencsétlenül járt honfitársaik sorsát. A Komáromi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon kialakított ideiglenes véradóállomáson tizenegy órától délután kettőig csorogtak a tasakokba az életmentő vércseppek. A véradók számát tekintve rekord született, összesen huszonhatan vettek részt.

A sikeres akció ismét alkalmat teremtett a hivatásosok, az önkéntesek és más közreműködők hatékony együttműködésére. Az összegyűlt vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum is készül a regionális vérellátó központban, amellyel több mint hetven emberen tudnak majd segíteni. A Vöröskereszt munkatársai elmondták, hogy a véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed fertőző betegségek kimutatására is.

Fotó: Krajczár György – BM OKF GEK


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap