Amerikai delegáció a HUNOR bázisán

2022. június 22. 08:44

Az Amerikai Egyesült Államok 1853-ban alapított, azaz első hivatásos tűzoltóságának parancsnokhelyettese járt a HUNOR hivatásos mentőszervezet bázisán tegnap. Az Ohio Nemzeti Gárda tagja, Steven Breitfelder ezredes, az Ohio Állam Cincinnati Tűzoltóság parancsnokhelyettese megtekintette az ENSZ INSARAG nehéz városi kutató és mentő csapatként kétszer újraminősített HUNOR mentőszervezet bázisát és felszerelését.

Az Ohioi Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség Parancsnokság képviselőit dr. Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, a HUNOR parancsnoka fogadta, aki bemutatta a HUNOR működését és a földrengéskutatásra és mentésre alkalmas felszeréléseit, ismertette a felkészítések, gyakorlatok során szerzett tapasztalatokat, valamint a jövő évi, immár harmadik ENSZ INSARAG újraminősítésre történő felkészülés során végzett munka fontosabb lépéseit. A találkozón részt vett Simon Máté tű. őrnagy, a BM OKF GEK logisztikai osztályvezetője is.

A Magyar Honvédség és az Ohio Nemzeti Gárda közötti katasztrófavédelmi együttműködés következő állomásaként az amerikai partnerek munkalátogatást tesznek a Magyar Honvédség Parancsnoksága Hadműveleti Csoportfőnökségén is. Az amerikai csoporthoz csatlakozott a Cincinnati tűzoltóság parancsnokhelyettese, aki szintén ellátogatott a HUNOR Mentőszervezet Budapest Ferihegyi úti raktárába. A Magyar Honvédség Parancsnokságát a Hadműveleti Csoportfőnökség Hadműveleti Biztosító Főnökség helyettes vezetője, Hanuska Miklós alezredes képviselte.

Az amerikai delegációval együtt érkezett Mike Cayse százados, Cincinnati Tűzoltóság kerületi parancsnoka, aki egyben a városi kutató és mentő egység, az Ohio Task Force One vezetője. Több bevetésen, így a 2001-ben a New Yorki Világkereskedelmi Központ mentési munkálataiban is részt vett. A HUNOR tagjai számára a Miami közelében lévő Surfside-ban tavaly nyáron összeomlott tizenkét emeletes lakóház romjai alól történő mentési munkálatok tapasztalatairól tartott előadást.

Fotó: Szanyi Ágnes tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap