Vízen a HUNOR

2021. október 15. 12:32

Kétnapos gyakorlaton tökéletesítette vízimentésben való jártasságát a HUNOR mentőszervezet. A budapesti Flottilla-öbölben és a Duna Arénában nemcsak a tudásukat, hanem a felszereléseiket is tesztelték a tűzoltók.

Űrkorszakot idéző védőruhájában nem is tudott a víz alá merülni a budapesti Flottilla-öbölben Visnyei Adorján tűzoltó főtörzsőrmester, akit kollégái, a HUNOR mentőszervezet vízimentő alegységének tagjai legalább húszszor mentettek ki a habokból csütörtökön. A gyakorlat fókuszában nem is a merülés, hanem a mentés állt, alap és speciális megközelítési technikákról is egyeztettek a résztvevők. Mindezt aztán a gyakorlatban is kipróbálták, a tűzoltók nemcsak a mentés fogásait gyakorolták be újra és újra, hanem a speciális védőruhát is tesztelték, amelybe egy csepp víz sem szivároghat be. Az egységet vezető Szél Norbert tű. főhadnagy felhívta a figyelmet arra, hogy fontos, hol terheli súly a csónakot, miként emelik meg a vízbe esett testét, illetve az is, hogyan kommunikálnak vele és egymással, hogy minden a leggyorsabban és legbiztonságosabban történjen. A kétnapos gyakorlat második napján, pénteken a Duna Arénában a merülések, ugrások közben a tiszta, áttetsző vízben az is kiderült, hogy mely mozdulatokat, fogásokat kell vagy lehet korrigálni. Az ellenőrzött körülmények között történő víz alatti műveletek elemzése és begyakorlása eredményeként a mentőszervezet tagjai gyorsabban, hatékonyabban tudnak majd szűk, kényelmetlen helyen mozogni, vízzel elöntött területen beavatkozni, szükség esetén életet, anyagi javakat menteni. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság speciális helyzetekben bevethető HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezete alkalmas a bekövetkezett veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési feladatok ellátására, az elsőként beavatkozók megerősítésére. A vízimentésben jártas alegység árvízzel elöntött területeken is magabiztosan és biztonságosan mozog, ettől függetlenül mindent megtesz azért, hogy eszközeit, felszereléseit és szakmai ismereteit folyamatosan bővítse.

Fotó: Szőke Péter BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap