Országos kritikusinfrastruktúra-védelmi gyakorlat Szegeden

2021. október 08. 10:20

A pécsi és a zalaegerszegi országos gyakorlatokat követően idén Szegeden, egy agrárgazdasági ágazatba tartozó, létfontosságú élelmiszeripari üzemben szervezték meg az országos kritikusinfrastruktúra-védelmi gyakorlatot. A célkitűzés a kölcsönös függőségek, a dominóhatás és a következménykezelésben résztvevő szervek megfelelő együttműködésének vizsgálata volt.

A szegedi gyakorlat az élelmiszeripari üzem központi telephelyén részben valós mozzanatokkal, részben videobejátszásokkal, valamint a résztvevő szervek képviselőinek előadásaival és értékelésével valósult meg.

A gyakorlat egyes mozzanatait kockázatelemzéssel és korábban megtörtént események alapján határozták meg, a kihívást a résztvevők nagy száma, a speciális képességek alkalmazása és az egyidejű beavatkozás koordinált végrehajtása jelentette.

A gyakorlat forgatókönyve szerint egy heves zivatar következtében a megyében villamosenergia-ellátási zavar keletkezett, amely a lakossági fogyasztók mellett érintette az élelmiszeripari üzemet is. Az áramkimaradás miatt a hűtőházban meghibásodás és veszélyes anyag, ammónia-kiáramlás történt, ezért lakosságvédelmi intézkedéseket kellett tenni, elzárkóztatásra és kitelepítésre is szükség volt.

A gyakorlat részeként az áramszolgáltató a havária-eseményt hivatásos tűzoltóegységek támogatásával számolta fel, ugyanakkor az üzemi kárelhárítási szervezet és a megyei katasztrófavédelmi állomány speciális eszközökkel, együttesen mentették a sérült embereket és hárították el az üzemzavart. A gyakorlati szimuláció alapján a veszélyes anyag mentesítése következtében az ammóniával szennyezett víz a csapadékvízgyűjtő-rendszeren át az élővízbe került, ezért további, elsősorban vízvédelmi kárelhárítási feladatokat is végezni kellett. Mindezzel egyidejűleg a lakosság megkezdte a veszélyeztetett terület elhagyását, eközben tömeges baleset történt, így újabb helyszínen kellett mentési feladatokat ellátni. 

A komplex eseménysort a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság operatív törzse irányította, a rendőrség, a mentőszolgálat, az áram- és a vízközmű-szolgáltatást végző szervezetek mellett az üzemi balesetelhárítási egységeket és az önkéntes tűzoltóságot, valamint karitatív szervezetet is be kellett vonni a helyzet kezelésébe.

A gyakorlat résztvevői mindemellett gondoskodtak a lakosság tájékoztatásáról és a sérültek és hozzátartozóik pszichoszociális ellátásáról is.

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap