Véget ért az emlékév

2020. december 14. 14:24

Gróf Széchenyi Ödön emléktáblájának megkoszorúzásával és zászlószalag-adományozással december tizennegyedikén véget ért a hivatásos tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából tartott emlékév.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság aulájában tavaly, gróf Széchenyi Ödön születésének száznyolcvanadik évfordulója alkalmából felavatott emléktáblát Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató koszorúzta meg. Az ünnepségen a főigazgató három helyettese, a szervezet hivatalvezetője és humánszolgálat-vezetője vett részt.

Ezt követően – online közvetítés segítségével bevonva a megyei és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóságokat, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központot és a Gazdasági Ellátó Központot – a helyettes államtitkár átadta a főigazgatónak a belügyminiszter adományozó oklevelét: dr. Pintér Sándor a hivatásos tűzoltóság megalakulásának százötvenedik évfordulója alkalmából zászlószalagot adományozott a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részére. Mindezek után Zsinka András elhelyezte a szalagot a főigazgatóság csapatzászlóján.

Köszöntőjében a helyettes államtitkár a Belügyminisztérium vezetése nevében köszöntötte a katasztrófavédelem szervezetét. Mint Zsinka András fogalmazott, egykori tűzoltó törzsőrmesterként nagy öröm számára, hogy együtt hajthat fejet a szervezett tűzvédelmet megálmodó és létrehozó Széchenyi Ödön emléke előtt. Felidézte a tűzoltóság megalakulását, a korszakos jelentőségű jogszabályok létrehozását és hozzátette, az azokban foglaltak a tűzoltók által váltak élővé, ők töltötték meg tartalommal azáltal, hogy hivatástudattal telve indultak, indulnak segíteni. A helyettes államtitkár kijelentette, bár a jelenlegi helyzetben alkalomhoz illő ünneplésre nincs mód, mégis meg kell állni és emlékezni kell a százötven év áldozatos munkájára, a nagy elődök tevékenységére, hiszen az ő munkásságuk mérföldkövet jelentett Magyarország biztonságában. Zsinka András hozzátette, a tűzoltók munkájukkal elérték, hogy hivatásukat mindig társadalmi elismerés övezi.

A tűzoltóság megalakulásának százötven éves évfordulója alkalmából Góra Zoltán főigazgató zászlószalagot adományozott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ és a Gazdasági Ellátó Központ részére. A szalagot online közvetítés keretében a megyei igazgatók kötötték fel szervezetük csapatzászlajára. Az ünnepségen elhangzott: az évforduló alkalmából az országos katasztrófavédelmi főigazgató a teljes személyi állományának emlékbankjegyet adományozott.

Fotó: Kissné Papp Timea – BM OKF Gazdasági Ellátó Központ


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap