Hősiesen helytállók, születésnaposok

2020. október 01. 09:25

A havi rendszerességgel megtartott katasztrófavédelmi igazgatói értekezlet visszatérő momentuma, hogy az országos főigazgató elismeréseket, születésnapi ajándéktárgyakat ad át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, vagy kerek születésnapjukat ünneplő munkatársaknak. A járványhelyzetre való tekintettel a kollégák továbbra sem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, hanem szolgálati helyükön veszik át az elismerést. Nem volt ez másképpen a szeptemberi értekezlet esetében sem.

Az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon július 22-én egy szolgálatban lévő beosztott tűzoltó rosszul lett. Munkatársai lefektették, de állapota rohamosan romlott, elvesztette az eszméletét. Közvetlen kollégája késedelem nélkül megkezdte az elsősegélynyújtást, és a mentőszolgálat szakemberének telefonos instrukciói alapján mellkasi kompressziót végzett. Példaértékűen gyors és szakszerű beavatkozásának köszönhetően még a mentőszolgálat helyszínre érkezése előtt visszatért kollégájának keringése, légzése, miután a mentők kórházba szállították, egészségi állapota stabilizálódott. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója elismerésben részesítette Zentai Csaba tűzoltó őrmestert az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját

Két szabadnapos hivatásos tűzoltó augusztus 1-jén, az M7-es autópálya Kőröshegyi völgyhídján haladva észrevette, hogy egy félreállt kamion rakteréből füst dől ki és lángok csapnak fel. Megálltak és futva megközelítették a helyszínt, közben értesítették a 112-es segélyhívószámot. Biztosították a helyszínt, közben meggyőződtek arról, hogy a balesetben senki nem sérült meg. A kamion tűzoltó készülékeivel haladéktalanul és szakszerűen oltani kezdték a tüzet, megakadályozva annak továbbterjedését. Végül segítették az időközben helyszínre érkező hivatásos tűzoltóegység oltási munkálatait. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Kovács Imre tűzoltó őrnagyot, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztályának kiemelt főelőadóját és Kemecsei Csaba László tűzoltó főhadnagyot, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát.

Garázsban keletkezett tűz augusztus 8-án egy nagyszénási családi ház udvarán. A szomszédban tartózkodó szabadnapos hivatásos tűzoltó azonnal a garázshoz szaladt és segített kitolni a bent lévő, lángokban álló autót. Közben a ház tulajdonosa jelezte, hogy gázpalackok is vannak ott, ezért visszaszaladt az égő garázsba, ahonnan egy tizenkét kilogrammos propánbután- és egy három kilogrammos turista gázpalackot vitt ki, gondoskodott azok hűtéséről, majd a kerti locsolóval oltani kezdte a garázst. Gyors és bátor, önfeláldozó beavatkozásával megakadályozta, hogy a tűz továbbterjedjen és súlyosabb következményei legyenek, a helyszínre riasztott tűzoltóegység előtt eloltotta a lángokat. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán elismerésben részesítette Plesovszki Patrik József tűzoltó őrmestert, a szegedi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Két tehergépjármű közé szorult egy személykocsi augusztus 11-én egy budapesti hármas balesetben. A két teherkocsi vezetője nem sérült meg, az autó sofőrje azonban igen. Ugyan eszméleténél volt, de az erősen roncsolódott járműből súlyos kézsérülései és autója állapota miatt nem tudott kiszállni, a kocsiból viszont füst és gőz áramlott ki. A balesetet észlelve egy, a helyszínre siető szabadnapos hivatásos tűzoltó értesítette a tűzoltókat és a mentőszolgálatot, közben a saját eszközeivel kifeszítette az autó ajtaját és kimenekítette a sérült gépkocsivezetőt, akit a mentők kiérkezéséig biztonságba helyezett. Példás helyzetfelismerésével, határozott fellépésével magakadályozta, hogy a baleset tragikus kimenetelűvé váljon. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Dorosy Zoltán tűzoltó törzsőrmestert, a második kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Rosszul lett és elvesztette az eszméletét egy mozgáskorlátozottakat szállító gépkocsiban lévő utas augusztus 29-én. Az éppen arra közlekedő, szolgálaton kívül lévő önkormányzati tűzoltó ezt észlelte, majd egy állampolgár segítségével kiemelte a járműből és a földre fektette az eszméletlen embert. Miután keringést és légzést nem tapasztalt nála, megkezdte újraélesztését, és a mentőszolgálat helyszínre érkezéséig mellkaskompressziót alkalmazott. Helytállásának, határozott és gyors beavatkozásának köszönhetően a sérült légzése és keringése helyreállt, mire a mentők megérkeztek. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Szepcsik Györgyöt, a Jászkiséri Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettesét.

A BM OKF két beosztottja augusztus 29-én, szolgálati útja során az 52-es főúton közlekedett, amikor a fülöpszállási lehajtó és vasúti átkelőnél tanúja volt, ahogy két autó és egy tehergépkocsi összeütközött. A kollégák haladéktalanul értesítették a BM OKF Központi Főügyeletét, tűzoltóegységet és a mentőszolgálatot kérve a helyszínre. A balesetben egy ember megsérült, az egyik kocsiba pedig beszorult egy mozgáskorlátozott. A járművek akadályozták a forgalmat, valamint különböző folyadékok kerültek az úttestre. A főigazgatóság munkatársai határozott, szakszerű intézkedéseikkel megakadályozták a káresemény súlyosabbá válását, a járműveket áramtalanították, az egyik autót kézi erővel rögzítették, így az nem tudott az árokba csúszni, mindeközben megnyugtatták a balesetet szenvedett embereket. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán elismerésben részesítette Szegvári Kristóf Csaba és Ősz Gábor tűzoltó őrnagyokat, a BM OKF Ellenőrzési Szolgálat Mobil Ellenőrzési Osztály kiemelt főreferenseit.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere húsz év után szolgálati jelet adományozott, egyben a főigazgató a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött húsz év elismeréseként jutalomban részesítette Dányi Béla Endre tűzoltó dandártábornokot, a Veszprém, valamint Varga Béla tűzoltó ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. A főigazgató a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött tizenöt év elismeréseként jutalomban részesítette dr. Ördög Tamás tűzoltó alezredest, a BM OKF atomerőmű-engedélyezési főosztályának vezetőjét.

A belügyminiszter hatvanadik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Rácz Imre György tűzoltó ezredesnek, a kapuvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgy elismerésben részesítette hetvenedik születésnapja és nyugállományba vonulása alkalmából Páczay György rendvédelmi igazgatási alkalmazottat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet tanszékvezetőjét, illetve hetvenedik születésnapja alkalmából Petróczi István nyugállományú tűzoltó ezredest, Mátészalka hivatásos önkormányzati tűzoltósága egykori parancsnokát.

Góra Zoltán ajándéktárgyat adományozott hatvanadik születésnapja alkalmából Fövényi Istvánnak, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkásának, Gál Évának, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ munkavállalójának, Romvári Miklós Tivadar tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztály gépjárművezetőjének, Szilvai Antal tűzoltó alezredesnek, a kazincbarcikai katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályvezetőjének, valamint Tandari Attila tűzoltó alezredesnek, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Humánszolgálat kiemelt főelőadójának.

Ötvenedik születésnapja alkalmából az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Ádám Ferenc Imre tűzoltó főtörzsőrmesternek, a kisteleki katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltójának, Balogh Zoltán tűzoltó őrmesternek, a nyergesújfalui katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltójának, Buzás Gábor Tamás tűzoltó zászlósnak, a szombathelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, Havasi Szilárd tűzoltó főtörzsőrmesternek, a hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltójának, Hódos Béla tűzoltó főtörzsőrmesternek, a második kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének. 

Szintén főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át ötvenedik születésnapja alkalmából Imre János tűzoltó főtörzsőrmester, a budavári katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltója, Kószó László tűzoltó százados, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályának kiemelt főelőadója, Mózes Beáta Andrea rendvédelmi igazgatási alkalmazott, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hivatalának ügykezelője, Ormándi Attila tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Főügyeleti Osztálya kiemelt főelőadója, Pécsi László tűzoltó százados, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadója. 

Góra Zoltán ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Perger Zoltán tűzoltó századosnak, a második kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság műszaki biztonsági tisztjének, Pesti Zoltán tűzoltó századosnak, a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadójának, Simon János tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztálya gépjárművezetőjének, Soós Zsolt tűzoltó főtörzsőrmesternek, a huszadik kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Szántó János István tűzoltó századosnak, az észak-budai katasztrófavédelmi kirendeltség főelőadójának és dr. Szenci Attila rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakügyintézőjének.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap