Lezárult a csípőszúnyogok elleni védekezés intenzív időszaka

2020. szeptember 07. 11:19

Augusztus végén még az ország számos pontján volt szükség intenzív kezelésekre a Dunán levonult kisebb árhullám és a villámárvizeket okozó hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék miatt kialakult szúnyoginvázió megfékezése érdekében. Az elmúlt hetekben már nem alakultak ki nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyek, így ugyan lokálisan még van szúnyogártalom, de kiterjedt védekezésre várhatóan nem lesz szükség a továbbiakban.

A katasztrófavédelem idén április 3-án biológiai lárvagyérítéssel kezdte meg az országos szúnyoggyérítési programot. A szezon során a szakemberek földi és légi úton egyaránt beavatkoztak a lárvák ellen. Magyarországon újdonságként jelentős területen már légi granulátumos kezeléseket is végeztek, így valamennyi modern gyérítési technológiát alkalmazták. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés alapvetően földi úton történt, melegködös és ULV eljárással összesen mintegy 730 ezer hektárt kezeltek. 

A nyár erős szúnyogártalmat hozott, elsősorban a sokéves átlagot jóval meghaladó mennyiségű csapadék, majd a folyókon levonult kisebb áradások miatt. Ennek következményeként elsősorban a keleti országrészben alakult ki extrém szúnyogártalom. Az egészségügyi kockázat miatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ szigorú hatósági felügyelet mellett ideiglenesen engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást is azokon a területeken, ahol ennek a feltételei fennálltak. Légi úton csaknem 180 ezer hektáron kellett védekezni a Tisza és mellékfolyói mentén, valamint néhány más, jelentős ártalommal sújtott területen. A légi és földi kezelések összesen mintegy 1100 települést érintettek. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap