Segélyszállítmány Zágrábnak

2020. március 23. 11:47

Vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A Zágráb közelében történt földrengést több, egyenként 5,2-es utórengés követte, amelyet még Magyarországon is lehetett érezni. Horvátország tegnap kora délután kért nemzetközi segítséget az Európai Unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül: a tagállamoktól sátrakat, fektetőanyagokat, világító- és fűtőberendezéseket, egészségügyi védőeszközöket és felszereléseket kért. Magyarország három órán belül reagált, tábori ágyakat, matracokat ajánlott fel a szomszédos országnak. A szállítmányt március 23-án reggel indították útjára a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete elől.

A BM OKF Gazdasági Ellátó Központjának teherautója Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató műveleti helyettese, Mladen Andrlić Ph.D., a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, valamint Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár jelenlétében indult el Horvátország felé.

Köszöntőjében Erdélyi Krisztián arról beszélt, hogy miközben egész Európa – legfőképp Olaszország – a koronavírussal küzd, Horvátországnak a járvány mellett még a Zágrábtól nyolc kilométerre kipattant földrengés következményeit is kezelnie kell. Mint mondta, a vasárnap reggeli, a Richter-skála szerint 5,6-es fő rengést több, 5,2-es és kisebb utórengés követte, jelentős károkat téve az épületekben, amelyek közül nem egy az 1920-as, 30-as években épült. A főigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a horvát hatóságok pillanatnyilag tizenhét-tizennyolc sérültről tudnak. Emlékeztetett arra, Zágráb vasárnap délután kért nemzetközi segítséget az Európai Uniótól, erre Magyarország rövid időn belül válaszolt is, Budapest felajánlását Horvátország elfogadta, így kétszáz tábori ágy és kétszáz matrac indul útnak a szomszédos ország felé.

Mladen Andrlić nagykövet rövid beszédében úgy fogalmazott, mélyen megérinti és őszintén hálás azért, hogy jelen lehet a szállítmány útnak indításánál. Emlékeztetett arra, ahogy a történelem során számtalanszor, Horvátország és Magyarország ismét együttműködik. A diplomata beszélt arról is, hogy országa először tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, és ezt a félévet máshogy tervezték, azonban a globális vírushelyzet, illetve egy földrengés hatásainak kezelése mindent felülírt. De van, amit nem lehet megelőzni, tette hozzá, annyira hirtelen következik be, ilyen például a földrengés. Mladen Andrlić kissé átalakította a szólást, amely szerint bajban ismerszik meg a barát, úgy fogalmazott, a nehéz időkben derül ki, melyik szomszéd a jó szomszéd. A nagykövet végezetül ismételten köszönetet mondott a segítségért. 

Mindezek után a teherautót és személyzetét a főigazgató-helyettes útnak indította Horvátország felé. A szállítmány Letenyénél lépi át a határt, és délután ér el a célállomásra, Jastrebrasko városába. 

Katasztrófavédelem

Fotó: Szőke Péter - BM OKF

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap