Falu- és tanyagondnokok tűzvédelmi felkészítésének utolsó állomása

2020. március 06. 09:15

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a BM OKF Gazdasági Elátó Központ Kéményseprőipari Szervezete a falu- és tanyagondnokok részére tavaly már több megyében tartott tűzvédelmi felkészítést. A sorozat az idén is folytatódott és március 5-én, a Bács-Kiskun megyei Szentkirályon fejeződött be.

Katasztrófavédelem

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon működő Országos Tűzmegelőzési Bizottság fő feladata az erdő- és vegetációtüzek, lakástüzek, különösen a tragikus kimenetelű tűzesetek megelőzése lakosságtájékoztató eszközökkel. Ennek hatékony elvégzéséhez és az egyik legveszélyeztetettebb társadalmi csoport, az idős, egyedül élő emberek megszólítása érdekében az OTB az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságával együttműködésben tájékoztató előadásokat szervezett regionális szinten a falu- és tanyagondnokok részére. Az ismeretterjesztő programban aktív részt vállalt a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szervezete is. 

A falu- és tanyagondnoki szolgáltatás célja, hogy csökkentse azokat a hátrányokat, amelyek az aprófalvakban, a külterületeken, valamint a tanyasi világban jellemző intézményhiányból fakadnak. Ezeken a helyeken a falu- és tanyagondnokok azok, akik folyamatosan kapcsolatban állnak az idős, egyedülálló, vagy nem megfelelő szociális körülmények között élő emberekkel, és tájékoztatni tudják őket arról, hogy a tűzesetek, lakástüzek megelőzése érdekében mit tudnak tenni. Felhívják a figyelmet a tűzvédelmi használati szabályok betartására, a füstérzékelők elhelyezésének fontosságára, a dohányzás veszélyeire, a nyílt láng, illetve a tüzelő, fűtő berendezések helyes használatára, továbbá a szabadtéri égetés, tűzgyújtás szabályaira, illetve arra, hogy ha megtörtént a baj, hogyan kell hívni az egységes európai segélyhívószámot. A tűzvédelmi felkészítés során átadott információs anyagok csaknem tízezer emberhez juthatnak el a falu- és tanyagondnokok segítségével.

Idén január 29-én először a Győr-Moson-Sopron megyei Pusztacsaládon folytatódott az előadások sorozata, majd március 5-én Bács-Kiskun megyében, Szentkirályon zárult. Ezen az országos tűzoltósági főfelügyelőség munkatársa, Pálinkás Csilla tűzoltó őrnagy és a Gazdasági Ellátó Központ kéményseprésért felelős szakterületének kéményseprőmestere, Takács László adott át hasznos információkat azokról az okokról, amelyek kéménytüzekhez vezethetnek, továbbá szó esett a szabadtéri égetés, a tűzgyújtás szabályairól, a füstérzékelők elhelyezésének fontosságáról, szabályairól, a tűzvédelmi használati szabályok betartásáról. Mindezeken túl a szakemberek arról is beszéltek a felkészítéseken, hogy milyen eseteket és hogyan kell a 112-es segélyhívószámon jelezni.

Fotó: Kovács Andrea tű. fhdgy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap