Népszerű a tűzoltóság történetét bemutató vándorkiállítás

2020. március 05. 08:51

A hivatásos tűzoltóság 150 éves jubileuma előtt tisztelgő vándorkiállítás első vidéki állomása Miskolc, ahonnan március hatodikán költöznek tovább a tablók. A Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában a legifjabbak között naponta beszédtéma a tűzoltóság fotókon megelevenedő múltja.

A tárlat ötletgazdáinak éppen az volt a célja, hogy a hétköznapi beszélgetések témájává tegye a tűzoltó-történelmet. A katasztrófavédelem idén ünnepli a hivatásos tűzoltóság 150 évvel ezelőtti megalakulását. A fővárosban 1870. február 1-jén adták az első szolgálatot a hivatásos egységek. A jubileumi emlékév előtt tisztelegve februárban országos vándorkiállítás indult útjára, amelynek első állomása Miskolc, ahol 147 éve működik hivatásos tűzoltóság. A 150 éves a Magyar Tűzoltóság című vándorkiállítás anyagát a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma állította össze és gondozza, húsz tabló a szervezett tűzoltás kezdeteitől az egységes katasztrófavédelmi rendszer kialakításáig nyújt betekintést a tűzoltó-történelembe. Nyomon követhetőek a legfőbb állomások, a kiemelkedő káresetek és a fejlődés mérföldkövei. 

A tárlat március 16-án Baranya megyébe látogat, ahonnan tíz nap múlva Csongrádba költöztetik. Az év folyamán bejárja az országot, míg végül visszatér a fővárosba, ahol utolsó állomása a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság lesz.

Fotó: Dojcsák Dávid c. tű. szds.


Kapcsolódó dokumentumok:

(2020.03.06.)

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap