Hírek


Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása
2017. augusztus 14. 15:15

A projekt célja speciális és korszerű bevetési egységek létrehozása. A kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állásával egy egységes, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, valamint a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer valósulhat meg.

Az ünnep hetén is gyérítik a szúnyogokat
2017. augusztus 14. 13:23

A június elseje óta tartó központi szúnyoggyérítési program keretén belül eddig összesen 618 ezer hektáron végeztek szúnyoggyérítést a szakemberek. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten mintegy 95 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Folyamatos fejlesztések a kéményseprés területén
2017. augusztus 10. 12:30

A közelmúltban a katasztrófavédelem bővítette a kéményseprői közszolgáltatáshoz szükséges eszközparkját. Erre azért volt szükség, mert az egy évvel ezelőtti induláshoz képest jelentősen bővült azon települések köre, amelyeken a katasztrófavédelem kéményseprői végzik a lakossági sormunkát. Miközben a feladat átvételekor, 2016. július elsején 15 megye 1835 településén összesen 1 millió 800 ezer kémény került a katasztrófavédelem illetékességébe, addig 2017. augusztus elején már 17 megye 2582 településének összesen körülbelül 2 millió 700 ezer kéményét ellenőrzik és tisztítják a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervénél dolgozó kéményseprők.

Pótolják a hőség miatt elmaradt kezeléseket
2017. augusztus 07. 15:07

A katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítési program során eddig 547 ezer hektáron permeteztek a szakemberek. A június elseje óta tartó program már több mint kilencszáz települést érintett. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 233 településen, összesen 73 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Új hatósági jogkör a katasztrófavédelemnél
2017. augusztus 03. 08:12

A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló kormányrendeleteket módosító júniusi kormányrendelet új szakhatósági jogkörrel ruházta fel a katasztrófavédelmi hatóságot. Az előírások végrehajtásának elősegítése érdekében a hivatásos szervezet útmutatót készített.

Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
2017. augusztus 02. 09:35

Harmadfokú hőségriasztással indul az augusztus: a meteorológiai előrejelzések alapján a tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a legmagasabb fokú hőségriasztást adta ki keddtől péntek éjfélig. Ezzel párhuzamosan továbbra is érvényes a június 20-a óta fennálló országos tűzgyújtási tilalom. A száraz, forró időjárásban általában megemelkedik a szabadtéri tüzek száma, az idén július végéig összesen már több mint nyolcezer-hétszáz ilyen esethez riasztották a tűzoltókat.

Augusztusban is gyérítik a vérszívókat
2017. július 31. 15:00

A katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítési program során 522 ezer hektáron, összesen 942 településen permeteztek a szakemberek június eleje óta. Amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi, ezen a héten 184 településen, 45 ezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Sokszoros volt a túljelentkezés a Katasztrófavédelmi Intézet képzéseire
2017. július 27. 15:13

Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is nagy volt az érdeklődés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének képzései iránt. Az alapképzés szakirányaira összesen hétszázhuszonöten adták be jelentkezésüket. Több szakirányon is öt-kilencszeres volt a túljelentkezés, így például az iparbiztonsági nappali, illetve a tűzvédelmi és mentésirányítási levelező alapképzés államilag támogatott formáin is.