Hírek


Plusz egy lépés a békés, boldog ünnepekért
2018. december 19. 13:41
Hétfőn napközben és éjszaka is több alkalommal szén-monoxidos esethez riasztották a tűzoltókat, a mentők majdnem minden helyszínről vittek kórházba sérülteket. A baj megelőzhető, ha a lakásban megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelőt helyezünk el. A készülék akár karácsonyi ajándékként is jó megoldás lehet…

Egy gyermek és egy felnőtt lett rosszul egy százhúsz négyzetméteres családi ház pincéjében hétfőn délelőtt Dömsödön, a Dabi körúton. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott tartózkodók felhozták az ájult gyermeket a pincéből, őt a mentők könnyű mérgezési tünetekkel kórházba szállították. Az eszméletét vesztett férfit a helyi önkéntes, a ráckevei önkormányzati és a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók mentették ki az alagsorból és adták át a mentőknek. A férfit a mentők súlyos mérgezéssel szállították kórházba. A tűzoltók méréseket végeztek a pincében, ahol kimutatták a szén-monoxid jelenlétét, majd átszellőztették a helyiségeket.

Magas szén-monoxid-értékeket mértek hétfőn este a tűzoltók egy dunakeszi családi házban. A lakásban egy ember rosszul lett, őt a mentők kórházba szállították. A fővárosi hivatásos tűzoltók zárt nyílászárók mellett méréseket végzetek a házban és magas értékben kimutatták a mérgező gázt. A tűzoltók a méréseket követően átszellőztették és átvizsgálták az épületet.

Rosszul lett otthonában egy ember Csornán, a Tulipán utcában hétfőn éjszaka. A csornai hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a mentők magas gázkoncentrációt mértek az ingatlanban. A tűzoltók az épület alagsorában találták meg a vegyes tüzelésű és a gázzal üzemelő készüléket is, majd méréseket végeztek, amelyek szintén magas értékeket mutattak ki. A tűzoltók a kéményeket is átvizsgálták, a vegyes tüzelésű kazán kéményének tisztítónyílását a tetőtérben megbontották, a kéményben vastagon lerakódott korom és kátrány volt, amit az egység kitisztított. A szén-monoxid visszaáramlását a kéménybe lerakódott égéstermék okozhatta. A mentők a lakót megfigyelésre kórházba szállították.

Rosszul lett egy ember egy családi ház pincéjében hétfőn hajnalban Szadán, a Dózsa György úton. A gödöllői hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a pincében, ahol nagyon magas értékben kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A méréseket követően átszellőztették, majd átvizsgálták az alagsort, illetve biztosították a helyszínt. A pincében egy szén-monoxid-mérő is üzemelt, ami szintén magas mértéket mért és tárolt.

Szén-monoxid-érzékelő jelzett be tegnap este Zsákán, a Sallai utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelyek kimutatták a veszélyes gáz jelenlétét a levegőben. A mentőszolgálat munkatársai három embert megvizsgáltak, senki nem sérült meg.

2018-ban eddig több mint ötszázhetven szén-monoxidos esethez vonultak a tűzoltók. A katasztrófavédelem tájékoztató kampányának, valamint az állampolgári öngondoskodás erősödésének köszönhetően egyre több otthonban szerelnek fel érzékelőt: a statisztikák azt mutatják, hogy a szén-monoxidos beavatkozásokon belül már meghaladta a hetvenhárom százalékot azon esetek száma, amikor ilyen berendezés működött az ingatlanban. Az adatokból az is látszik, hogy egyetlen olyan helyen sem történt tragédia, ahol szén-monoxid-érzékelő is volt a lakásban.

A szén-monoxidról, annak veszélyeiről részletesen az alábbi linken találhatók információk: http://kemenysepres.hu/hirek/tajekoztato/34 


Fotó: BM OKF archívum