Hírek


Hetvenötezer hektáron irtják a szúnyogokat
2018. június 25. 13:28
Ezen a héten 219 településen és hat budapesti kerületben permetezik a szúnyogokat a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés keretében. Hétfőtől vasárnapig 75 ezer hektárt kezelnek a szakemberek.

A tizedik hete tartó gyérítés során eddig összesen 297 ezer hektárnyi területen gyérítettek a szakemberek, 854 településen permeteztek repülőről, vagy autóról, egyes térségekben többször is.

A múlt héten megkezdődött a Balaton környéki településeken a szúnyogok repülőről történő gyérítése. Az előző hét közepének viharos, szeles időjárása miatt csak részben, 85 településen sikerült végrehajtani a tervezett kezeléseket, 47 településen – köztük számos Balaton-parti helységben – el kellett halasztani a munkálatokat.

Ezen a héten először az időjárás miatt elmaradt kezeléseket pótolják, majd a Dráva mentén, a Szigetközben és Szolnok térségében lépnek fel a kellemetlen vérszívók ellen légi és földi úton, míg a Velence-tó környékén repülőről fognak permetezni. Utóbbi kivételével valamennyi térségben voltak már korábban is kezelések.

A szúnyoggyérítéshez használt készítményeket a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, azoknak a hatóanyagát az Európai Unió engedélyezte. Az egyes permetezéseket a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei engedélyezik, a gyérítés hatékonyságát pedig entomológusok, rovartannal foglalkozó szakértők ellenőrzik. Ahol a permetezés nem volt eredményes, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

További információért Mukics Dániel tűzoltó őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét hívhatja a 0620 669 36 13-as számon.


 

Kapcsolódó képek:

Hetvenötezer hektáron irtják a szúnyogokat