Hírek


Duna-nap az Állatkertben
2018. június 25. 09:53
A nemzetközi Duna-nap alkalmából – partnerszervezeteivel közösen – a katasztrófavédelem a Duna ökológiai értékeit bemutató rendezvényt tartott június 23-án. A játékos tudáspróbától a pelikánok látványetetéséig számos programmal várták az érdeklődőket.

A nemzetközi Duna-nap alkalmából szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben játékos rendezvénnyel hívta fel a figyelmet a folyam ökológiai értékeire és azok megőrzésére az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Fővárosi Vízművek, a WWF Magyarország és a GWP Magyarország Alapítvány. A Duna ügyében érintett szervezetek az állatkert különböző pontjain elhelyezett állomáshelyeken játékos tudáspróbával várták az érdeklődőket. Mindegyik ponton a Duna világának más-más oldalával lehetett megismerkedni: a többi között a folyó természeti értékeivel, szerepével Budapest ivóvízellátásában, és persze azzal is, hogyan lehet védekezni például az áradások kedvezőtlen hatásai ellen.

A programban résztvevő gyerekek minden állomást bejártak, és ha a kérdésekre jól válaszoltak, az összes állomáshely pecsétjét összegyűjtve a játék végén apró ajándékot is kaptak. A katasztrófavédelemnél például játékos teszten törhették a fejüket, a „vizes” kérdések mellett a szervezet szerteágazó munkájának több területéről, például a tűzmegelőzésről és a kéményseprésről is gondolkodtak a kicsik és a nagyok a piros tűzoltóautós pecsét megszerzéséért. Az állatkerti Duna-nap egyik kiemelt eseménye a pelikánok közös etetése volt a Nagy-tó partján.

A Nemzetközi Duna-védelmi Egyezményt Szófiában, Bulgáriában írták alá 1994. június 29-én. Az aláírás tizedik évfordulója, 2004 óta a Duna országai minden esztendőben megrendezik a nemzetközi Duna-napot, amelyen színes programokkal irányítják a figyelmet a folyó fontosságára, egyedülálló természeti és kulturális értékeire, sokszínű élővilágára.


Fotó: Bagosi Zoltán - www.zoobudapest.com / Belügyminisztérium / Kissné Papp Tímea - BM OKF GEK


 

Kapcsolódó képek:

Duna-nap az Állatkertben Duna-nap az Állatkertben Duna-nap az Állatkertben
>>> További képek a galériában <<<