Hírek


Győr-Moson-Sopron megye nyerte az idei tűzoltósport-versenyt
2018. június 21. 11:14
A XIV. Széchenyi Ödön Országos tűzoltósport-verseny befejező napján a négyszer százméteres váltófutást és a kismotorfecskendő-szerelést tartották meg. Az eredmények összesítése után kiderült: az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói nyerték, egyéni összetettben pedig Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzője érte el a legjobb eredményt.

A négyszer százméteres váltóban az első csapattag egy létrával és a stafétaként szolgáló sugárcsővel futásnak ered, a létra segítségével felmászik egy kisház tetejére, végigfut rajta, leugrik a túloldalán, majd átadja a sugárcsövet a második versenyzőnek. Az ő feladata, hogy átjusson egy palánk felett, és továbbadja a stafétát a harmadik tűzoltónak, aki ezután az előre kikészített tömlőkhöz fut, felveszi azokat, végighalad a gerendán, közben egymáshoz kapcsolja a tömlőket, az osztóhoz fut, csatlakoztatja a vezetéket, végül a sugárcsövet is a helyére illeszti. De mert az tulajdonképpen a staféta, mindjárt le is szereli, és a váltózónán belül átadja a csapat negyedik tagjának, akinek az is a dolga, hogy futtában felvegyen egy tűzoltókészüléket és azzal eloltsa az időközben meggyújtott tálcatüzet. A feladatnak akkor van vége, ha a tűz biztosan kialudt és a versenyző áthaladt a célvonalon.

A kismotorfecskendő-szerelésnél hét csapattag áll a rajtvonalhoz, a feladatuk az, hogy két szívótömlővel a tartályban lévő vizet felvegyék, és a három tömlőből álló alapvezetéken és a két-két tömlőből álló két sugáron keresztül úgy lőjenek célba, hogy megtöltsék a céltábla tartályát. Akkor végeznek, amikor kigyullad a töltöttséget jelző lámpa.

A második nap történéseit a helyszínen követték végig a megyei katasztrófavédelmi igazgatók. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az országos tűzoltósági főfelügyelő társaságában érkezett meg dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, hogy átadja a díjakat.

A XIV. Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-verseny összetett csapatversenyét Győr-Moson-Sopron megye nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokára Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói állhattak fel, a harmadik helyezést pedig Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság érdemelte ki. Az egyéni összetett versenyt Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltója nyerte meg.

Tekintettel arra, hogy zsinórban harmadszor hódították el az elsőséget, a vándorkupa örökre Győrben marad. Az ünnepségen különdíjakat is átadtak, majd ezt követően az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott beszédet, mindenkinek megköszönve a sportszerű versenyzést. A tábornok gratulált a díjazottaknak, hozzátéve, hogy a gratuláció tulajdonképpen mindenkinek szól, azoknak is, akik a döntőn nem, de a megyei válogatókon részt vettek. Emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport-versenyre való felkészülés nagyon komoly dolog, hiszen a jók közül választják ki a legjobbakat. Góra Zoltán úgy fogalmazott, hogy a most legjobb teljesítményt nyújtókból összeállhat egy országos versenycsapat, ami aztán Magyarországot képviselheti a külföldi versenyeken.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a mostani versennyel még nem ért véget a viadalok sora, hiszen augusztusban rendezik meg Vas megyében a legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyét, rekordszámú, köztük öt külföldi országból érkező tűzoltó részvételével, majd szeptember végén Budapest ismét otthont ad az országos lépcsőfutó-bajnokságnak. A vezérőrnagy végezetül köszönetet mondott az elvégzett munkáért a csapatvezetőknek és a szervezőknek, illetve megköszönte a támogatók és a helyszínt biztosító házigazda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem segítségét.
 

Fotó: Schober Andor - RSOE