Hírek


Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról
2017. február 17. 16:23
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve február 16-17-én Balatonföldváron rendezte meg első konferenciáját. A rendezvény első napján a résztvevők a kéményseprés közfeladat átvétele óta szerzett tapasztalatokat összegezték, majd a rövid távú fejlesztési irányok kerültek terítékre. A második nap témái között a tűzmegelőzési tapasztalatok, a hatósági munka és az ellenőrzés, valamint az ügyfélszolgálati rendszer szerepelt. A konferencia résztvevői a kéményseprők megyei ellátási csoportjainak vezetői, helyetteseik és gazdasági feladatokat ellátó munkatársai voltak.

Nyitóbeszédében Berecz György tűzoltó ezredes, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ igazgatója megköszönte a csoportvezetők elmúlt évben végzett munkáját, majd úgy fogalmazott, a szervezet országosan sikeresen átvette a kéményseprési tevékenységet, illetve integrálta azt a katasztrófavédelem átfogó feladatrendszerébe.

A konferencia előadásai tematikusan bemutatták a Gazdasági Ellátó Központ tevékenységét. Elsőként Erdős Zoltán tűzoltó őrnagy, költségvetési osztályvezető tartotta meg tájékoztatóját a kéményseprőipari tevékenységgel összefüggő gazdálkodási, pénzügyi és vagyongazdálkodási feladatokról, majd Simon Máté tűzoltó őrnagy, raktározási alosztályvezető ismertette a logisztikai szakterület kéménysepréssel kapcsolatos feladatait. Kiemelt szerepet kapott az informatikai szakterület munkája is, különös hangsúllyal a kéményseprők munkaszervezését támogató szoftverekre.

Az előadások után a résztvevők gazdasági és szakmai szekcióüléseken folytatták munkájukat. A szakmai diskurzus a rövid távon várható gazdasági és kéményseprő szakmai feladatokról zajlott. Ezt követte a megyei csoportok bemutatkozása és területi tapasztalataik értékelése.

A konferencia második napján a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakterületi vezetői tartottak előadást a kéményseprőipari tevékenység jogszabályi és hatósági hátteréről, a tűzmegelőzési tevékenység kéményseprőipari vetületeiről, a belső ellenőrzés fő feladatáról, az iratkezelés szabályairól, valamint a kéményseprőipari szerv ügyfélszolgálati munkájáról.

A tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály vezetője, dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes a fűtéssel összefüggésbe hozható balesetekről szólva azt mondta, ezek megelőzésében fontos szerepet kap a kéményseprők megelőző munkája. A hatósági tapasztalatokat dr. Firnigel Edit tűzoltó százados ismertette, aki az értesítési feladat és a kéményseprő-tanúsítványokon feltűntetett adatok hiteles és pontos vezetésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A rendezvényen Mecsei Judit tűzoltó ezredes, ellenőrzési szolgálatvezető az általa vezetett szakterület tevékenységét mutatta be, kitérve a kéményseprőipari tevékenység kontrolljával összefüggő teendőkre. Somodi-Nagy Szabolcs tűzoltó alezredes, a főigazgatóság ügyviteli irodájának vezetője a katasztrófavédelem iratkezelési rendjéről és az iratok digitalizálásával összefüggő feladatokról adott tájékoztatást. Dr. Székely Judit tűzoltó alezredes, a BM OKF ügyfélszolgálati irodájának vezetője pedig a főigazgatóság és a kéményseprőipari ügyfélszolgálat közötti kapcsolódási pontokról, illetve az eddigi tapasztalatokról számolt be. A kétnapos rendezvény Tóth László tűzoltó alezredes, a BM OKF GEK kéményseprőipari igazgatóhelyettes záróbeszédével ért véget, aki megköszönte a színvonalas előadásokat és az aktív részvételt.


 

Kapcsolódó képek:

Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról Konferencia a kéményseprőipari tapasztalatokról
>>> További képek a galériában <<<